Technicus en nieuwslezer Joop Tap (59) overleden: 'Hij was Noord'

Joop Tap op een plek waar hij zich helemaal in z'n sas voelde: de radiostudio
Joop Tap op een plek waar hij zich helemaal in z'n sas voelde: de radiostudio © Jos Schuurman/FPS
Hij was een zachtaardig, lief, trouw, toegewijd en goedlachs mens. En een vakman pur sang. Over de doden niets dan goeds, maar over oer-technicus en nieuwslezer Joop Tap kun je niks slechts verzinnen. Afgelopen zondag overleed de RTV Noord-medewerker uit Uithuizen aan de gevolgen van een hersentumor.
Joop Tap kwam op 1 februari in 1995 in dienst bij de omroep als geluidstechnicus. Een beroep dat hem op het lijf was geschreven. 'Hij was de echte radioman, de echte technicus, de echte geluidsman', vertelt radiopresentator Wiebe Klijnstra, die ruim twintig jaar met hem samenwerkte.

'Ik ga hem echt missen'

De laatste jaren van zijn werkzame leven was Tap behalve nieuwslezer ook de vaste geluidstechnicus en regisseur van het zondagochtendradioprogramma Noordmannen, waar Klijnstra een van de presentatoren van is.
'Hij kon er zo van genieten als we vanaf locatie met allerlei geluidjes eindigden en hij dan perfect aansloot met een plaat. Dan hoorde je eerst: 'Jaaaa mooijjj' en daarna zijn gelach in je koptelefoon. Ik kon met Joop uren praten over het maken van radio. Ik ga hem echt missen.'
Joop als nieuwslezer bij de Noordmannen op Nijjoarsmörn
Joop als nieuwslezer bij de Noordmannen op Nijjoarsmörn © RTV Noord

Praatjes maken

Oud-verslaggever en -nieuwschef Goos de Boer kende Tap al sinds zijn jeugd. 'We hebben samen op het Hogeland College in Warffum gezeten, dat schept toch een band. Joop is zo lief, zo trouw, zo zachtaardig. Dat was hij vroeger al. We hadden een paar jaar geleden een reünie van de school en dan zag je Joop met iedereen een praatje maken. Echt iedereen vond hem ook aardig.'
Volgens De Boer was Tap behalve trots op zijn werk ook erg trouw aan zijn werkgever. 'Tot aan het laatst toe bleef hij werken als nieuwslezer. Noord was zijn omroep. Hij was Noord'.

Geheugen van de omroep

Dat kan muziekman en technicus Rolf Schreuder, die jarenlang de directe collega was van Tap, beamen. 'Joop was de modelmedewerker en tegelijkertijd de modelluisteraar. Als we iets nieuws bedachten en Joop vond het goed, dan wisten we dat het goed zat. Joop was een rasechte Groninger.'
Joop Tap in de oude radioreportagewagen
Joop Tap in de oude radioreportagewagen © RTV Noord
Tap was bescheiden, maar kon ook kritisch zijn. Dat deed hij dan wel met bedekte woorden. 'Hij was ook het geheugen van de omroep. Joop wist alles. En hij was bang voor grote honden', weet Schreuder nog uit de tijd van de live-opnames van het radioprogramma Haalf Put met Arno van der Heyden in café de Engelstede in Engelbert.
'We waren er meestal zondagsmorgen om een uur of half acht om de boel klaar te zetten. Vaak was het nog donker. Kroeghouder Rieks (Folgerts, red.) lag dan nog te slapen, maar zijn enorme hond niet, een Bullmastiff. Joop durfde dan nooit naar binnen. Hij was als de dood voor die hond.'

Toegewijd zendamateur

Behalve zijn werk bij Noord had Joop Tap ook zijn hobby's. Zo was hij dronefotograaf en toegewijd zendamateur. Geen etherpiraat als Oompie Koerier, maar een echte zendamateur of radioamateur die signalen van overal uit de wereld oppikte. En o wee als je bij de berichtgeving van Noord een zendamateur en een etherpiraat door elkaar heen haalde. Dan kwam Jopie even buurten en zei dan op zijn manier hoe het echt zat.
Joop en zijn jeep
Joop en zijn jeep © Jos Schuurman/FPS
'Misschien wel zijn grootste hobby buiten RTV Noord was zijn legerjeep. Daarmee deed hij in binnen- en buitenland mee aan allerlei optochten en gedenkbijeenkomsten. Tap was achter het stuur net als in zijn werk: nauwgezet. Toch ging het wel eens mis', weet radioregisseur van weleer Jaap Alkema.

Honderden uitzendingen

'Ik heb samen met Joop honderden uitzendingen op locatie gemaakt van de Noorderrondrit, het Gronings live programma op de zaterdagmorgen. Dat ging altijd goed, tot die ene keer. Joop is toen op een ijskoude zaterdagmorgen ergens in de buurt van Doodstil met zijn wagen van de weg gegleden en op het Boterdiep beland.'
'Ja inderdaad, erop', benadrukt hij. 'Want er lag gelukkig een dikke laag ijs op het Boeterdiep. Het gevolg was wel dat de uitzending niet doorging. De enige keer dat het niet doorging op locatie. Joop zien schuld, dij kaalf', vertelt Alkema lachend.

Drij moal verkeren

'Joop was een aimabel mens, misschien wel te lief voor de wereld en hij dronk geen druppel bier. In al die jaren van de Noorderrondrit bestelde ik na afloop zes bier en een cola. De cola was altijd voor Joop.' Ondanks de cola verstond Tap - hoe bescheiden hij ook was - wel de kunst om vrouwen in te palmen.
'Woar gebeurd. Jopie het drij moal verkeren had bie de Noorderrondrit', vertelt Alkema verder. Tap bleek als goedlachse en charmante RTV Noord-technicus goed bij de vrouwen te liggen die de uitzending kwamen bijwonen. 'Joa man, ik wait t nog heul goud. Dat was op Schier, op Börkum en in Noordloaren'.
Voor de goeie orde: Dat was al ver voor dat hij zijn vrouw leerde kennen.
Joop Tap met collega's Eva Hulscher, René Walhout en Peter de Graaf bij Annechien ten Have
Joop Tap met collega's Eva Hulscher, René Walhout en Peter de Graaf bij Annechien ten Have © Jos Schuurman/FPS

Goede band

Een vrouw met wie Tap ook een goede band had, is Janneke Vos. Zij presenteerde ook jarenlang de Noorderrondrit. 'Joop was een echte vakman. Techniek was zijn lust en zijn leven. n Volbloud Grunneger en Oethoester ook. Ik plaagde hem vaak door te zeggen dat hij van Meij (Uithuizermeeden) kwam. Dat vond-ie niet echt leuk. Uithuizen was alles voor hem.'
Mag ik die eem bie de batterij zitten?
Joop Tap
Andersom plaagde Tap Vos ook regelmatig. 'Wat hij elke uitzending weer deed, was dat hij halverwege de uitzending bij mij kwam om het batterijtje van de microfoon te vervangen, zodat er geen kans was dat-ie het in de tweede helft niet meer zou doen. Dan zei hij met lachende stem: 'Mag ik die eem bie de batterij zitten?' Tegenwoordig kunnen zulke grapjes niet meer, maar van Joop kon je alles hebben.'
Tap maakte in de studio ook tientallen opnames met muzikanten. Zo was hij zelf ontzettend trots op een live-opname in de studio van RTV Noord van de Groningse klassieker De Polder van De Heleboel. Zanger Erwin de Vries had liever dat de cd-opname werd gedraaid. Maar als het even kon, draaide Tap zijn eigen opname, de live-versie. Die klonk veel beter, meende de geluidsman.

Voorzitter van de Abba-fanclub

Tap was zelf ook een echte muziekliefhebber. Abba was zijn alles. Bij Noord werd hij door de collega' s ook steevast 'voorzitter van de Abba-fanclub' genoemd. Maar zeker had hij ook een groot oog en oor voor de Groningse muziek. Een van zijn favoriete nummers was Doe waist t wel van wijlen Johan Raspe. Op dat nummer zingt ook Wia Buze mee.
Buze kent Tap al tientallen jaren. 'Ik ken Joop nog van toen hij bij de lokale omroep zat. Ik vond, toen ik tijdens coronatijd in mijn fotoalbums zat te bladeren, nog een getypte brief van hem met een uitnodiging om voor de Radiogroep Groningen te komen zingen in De Kosterij. Die brief is van zeker 35 jaar terug. Ik wist niet eens dat ik die nog had.'
Speciaal voor en op verzoek van Joop, nam Wia een Groningstalige versie op van Peter Maffays schlagerhit Du.

'Doe'

'Joop kwam jaren geleden al naar me toe. 'Doar mostoe n Grunneger verske van moaken', zei hij. Maar het is er altijd een beetje bij gebleven. Totdat ik hoorde dat Joop ziek was. Ik dacht: ik moet iets voor 'm doen wat hij leuk vindt. En zo kwam ik weer op Du van Peter Maffay.'
Dankzij geheel belangeloze medewerking van producer Mark Pepping, RTV Noord-presentator Karel Oosterhuis en een vertaling van Alje van Bolhuis kwam het nummer Doe tot stand. 'We zijn toen naar Joop z'n huis gereden en hebben hem het nummer laten horen. Hij vond het echt geweldig. Ik kreeg later vaak een appje: 'Ik heb hom vandoage al weer tien moal luusterd'.
Ook had Joop aan Wia Buze gevraagd of ze wilde komen zingen op zijn zestigste verjaardag. De zangeres van Ziel had al toegezegd, maar zover zou het niet meer komen.
Joop Tap, een man die veel meer was dan een technicus van RTV Noord, overleed afgelopen zondag op 59-jarige leeftijd. Hij laat een vrouw en een zoon achter.
Joop Tap in zijn geliefde studio aan het Martinikerkhof
Joop Tap in zijn geliefde studio aan het Martinikerkhof © RTV Noord