68-jarige man vrijgesproken van verkrachting verstandelijk beperkte tiener

Het Openbaar Ministerie eist dat de 17-jarige overvaller naar de jeugdgevangenis gaat
Het Openbaar Ministerie eist dat de 17-jarige overvaller naar de jeugdgevangenis gaat © Jos Schuurman/FPS
Een 68-jarige man uit Groningen is vrijgesproken van verkrachting van een 16-jarig meisje met een verstandelijke beperking. Tegen de man was een celstraf van drie jaar geëist.
De vader van het meisje deed begin dit jaar aangifte van de verkrachting. De tiener stond in de Groningse wijk Beijum bij een winkel zegeltjes te verzamelen. Het meisje sprak daarbij ook de Stadjer aan. Vervolgens zou hij haar in de bosjes hebben verkracht.

Sterk uiteenlopende verklaringen

De verklaringen van het meisje en de man lopen sterk uiteen. Ook spreken beiden zichzelf voortdurend tegen. Hierdoor is voor de rechter niet vast te stellen wat er precies is gebeurd. Er is wel sperma van de man gevonden op een kledingstuk van het meisje. Maar volgens de rechter wil dat nog niet zeggen er sprake is geweest van een verkrachting.

Ontucht

Ontucht met een minderjarige zou de man wellicht wel aangerekend kunnen worden, maar dit verwijt het Openbaar Ministerie (OM) hem niet. En wat niet ten laste is gelegd, wordt door de rechter ook niet beoordeeld. Het OM kan in hoger beroep proberen de man alsnog te laten veroordelen.