Bezwaar tegen bomenkap bij homo-ontmoetingsplaats: ‘De gemeente moet met de billen bloot’

Hans Scheffer van stichting Keelbos
Hans Scheffer van stichting Keelbos © Martijn Klungel/RTV Noord
De kap van 25 bomen bij een homo-ontmoetingsplaats aan de Damsterweg in Steendam, is in het verkeerde keelgat geschoten bij stichting Keelbos. De groep, die opkomt voor het behoud van homo-ontmoetingsplaatsen, heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente.
De bomen zijn eerder dit jaar verwijderd toen het gebied nog gemeentelijk eigendom was. Volgens Hans Scheffer van de stichting hadden de bomen pas gekapt mogen worden na een vergunningsaanvraag, maar die is nooit ingediend. ‘De bomenkap is dus illegaal', zegt hij.

Gebied was gemeentelijke dagcamping

Op de plek van de gekapte bomen heeft een tijdje een gemeentelijke dagcamping gestaan. Nadat die verdween verpauperde het terrein en werd het steeds vaker gebruikt door mannen die op zoek waren naar seks. 'Het was hier toen aardig dichtbebost', vertelt Scheffer. 'Nu is het een kale vlakte.'
De gekapte bomen in Steendam
De gekapte bomen in Steendam © Hans Scheffer
Of een homo-ontmoetingsplek veel overlast geeft voor de omgeving? Volgens Scheffer niet. Er komen maar weinig mensen. ‘Als hier drie auto's staan, is het al veel. Praten doen we meestal niet. We communiceren non-verbaal en trekken ons terug. We doen geen dingen die niet mogen', aldus Scheffer.
Een half jaar hiervoor is één boom in dat gebied gekapt en daar is wel een vergunning voor aangevraagd
Hans Scheffer - stichting Keelbos
Toch vermoedt hij dat de gemeente Midden-Groningen de bomen heeft verwijderd om seks te ontmoedigen. Het gebied is sinds kort ook afgezet met een hek door een nieuwe eigenaar van het voormalige stuk gemeentegrond. 'Ik kan mij wel voorstellen dat de nieuwe eigenaar dat doet, maar of het terecht is, is de vraag', aldus Scheffer.

Gemeentebestuur besluit over advies bezwaarschriftencommissie

De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie heeft inmiddels naar de bomenkwestie gekeken. Scheffer heeft goede hoop dat hij gelijk krijgt. ‘Een half jaar hiervoor is er één boom in dat gebied gekapt. Daar is wel een vergunning voor aangevraagd. Een half jaar later 25 bomen zonder vergunningsaanvraag. Dat kan een bezwaarschriftencommissie niet recht praten', aldus Scheffer. ‘De gemeente moet dus met de billen bloot.’
Het advies ligt nu bij het gemeentebestuur van Midden-Groningen. Dat kan volgens ee woordvoerder van de gemeente nog niet worden ingezien: 'Dat kan pas als het college van burgemeester en wethouders er een besluit over hebben genomen.'
Tot die tijd wil de gemeente niet reageren op de aantijgingen van stichting Keelbos. Verwacht wordt dat in september een beslissing genomen kan worden.