112-nieuws woensdag 10 augustus: Aanhoudingen Stadsstrand en Noorderplantsoen • Gewonde in Marum

De hulpdiensten waren snel ter plaatse
De hulpdiensten waren snel ter plaatse © Noordernieuws
In dit liveblog houden we je deze woensdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

20.25: Politie gebruikt taser bij aanhouding man op Stadsstrand

Op het Stadsstrand in de stad Groningen heeft de politie met behulp van een stroomstootwapen een man aangehouden. De man leek volgens de agenten ter plaatse 'erg onder invloed'. De inzet van pepperspray mocht niet baten, waarna de politie zich genoodzaakt zag een taser te gebruiken.
De woordvoerder van de politie vertelt wat er aan de inzet van het stroomstootwapen vooraf ging: ‘We kregen een melding dat een persoon op het Stadsstrand lastig was gevallen. Eenmaal aangekomen troffen we een man aan die zorgde voor overlast. We wilde hem controleren op z’n identiteitsbewijs. Hij verzette zich en werd dreigend ten opzichte van agenten. Het lukte niet om hem met behulp van pepperspray of anderszins onder controle te krijgen en daarom hebben we uiteindelijk een stoomstootwapen gebruikt.'
De man zit vast en zal worden verhoord. De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd.
Zonaanbidders op het Stadsstrand (ter illustratie)
Zonaanbidders op het Stadsstrand (ter illustratie) © Rene Walhout/RTV Noord

20.15: Gewonde aangetroffen in Marum, oorzaak nog onduidelijk

Op de Van Ewsumstraat in Marum hebben de hulpdiensten een persoon aangetroffen met een verwonding. De politie kreeg een melding van een 'schietpartij' in Marum, maar volgens een woordvoerder is er 'geen aanwijzing dat er echt een schietpartij heeft plaatsgevonden'.
Wat er wel is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de verwonding.

18.40: Politie houdt persoon aan na onrust in Noorderplantsoen, kapmes op grond aangetroffen

In het Noorderplantsoen in de stad Groningen heeft de politie een persoon aangehouden 'die voor onrust zorgde'. De politie kreeg een melding dat er een persoon rondliep met een kapmes en was niet veel later met drie wagens ter plaatse.
Het kapmes werd op de grond aangetroffen. Het is volgens een woordvoerder niet met zekerheid te zeggen dat de aangehouden persoon ook de eigenaar van het mes is. Tegen de persoon wordt proces-verbaal opgemaakt.
'Door de aanhouding was de angel uit de onrust en keerde de rust snel weder', aldus de woordvoerder. Het gaat volgens hem niet om 'een enorm kapmes'. Het mes zal worden vernietigd.
De onrust deed zich voor in de directe omgeving van de muziekkoepel van het plantsoen. Waarom de persoon met een kapmes rondliep, is niet duidelijk.
Agenten bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen in Stad
Agenten bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen in Stad © 112Groningen

18.25: Supermarktbezorger alarmeert brandweer over akkerbrand Rottum

Aan de Hogeweg in Rottum heeft aan het begin van de avond een deel van een akker in brand gestaan. In verband met de droogte koos de brandweer ervoor met twee tankspuitauto's uit te rukken.
Een oplettende supermarktbezorger alarmeerde de brandweer. De brandweer had het vuur snel onder controle en is nog enige tijd bezig met nablussen.

16.55: Chaos en gewonden bij ongeluk op N33

Bij een ongeluk op de N33, ter hoogte van het Drentse Gieterveen, zijn meerdere personen gewond geraakt. Er is zeker een ambulance aanwezig. Ook is de traumahelikopter opgeroepen.
Bij het ongeluk zijn tenminste vier voertuigen betrokken waaronder een camper. De inhoud van de camper ligt bezaaid over de N33. Verkeer in de richting van Veendam wordt ter plaatse omgeleid.
Chaos op de N33
Chaos op de N33 © Persbureau Groningen

15:15: Gewonde bij werkzaamheden met combine in Schildwolde

Tijdens werkzaamheden met een combine langs de Hoofdweg in Schildwolde is iemand gewond geraakt. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onbekend wat er precies gebeurd is.
De politie op de plek van het ongeval met een combine
De politie op de plek van het ongeval met een combine © Patrick Wind/112 Groningen

15.00: Getuigen van poging tot diefstal met geweld gezocht

De politie is op zoek naar 'een jongeman' en een automobilist die mogelijk meer informatie hebben over een poging tot diefstal met geweld in de Oude Ebbingestraat in Groningen. Een 25-jarige vrouw heeft verklaard dat ze daar in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juli werd aangesproken door een groep mensen, waarna geprobeerd werd haar schoudertas af te pakken.
De jongeman die nu gezocht wordt, schoot haar te hulp. De automobilist kwam aanrijden vanuit de Nieuwe Ebbingestraat. Op dat moment maakte de groep zich volgens de politie uit de voeten. De politie wil graag weten wie ze zijn en of ze meer informatie hebben.

12.50: Skateboarder gewond na aanrijding met bus in Groningen

Op het Hereplein in Groningen heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een persoon op een skateboard en een bus. De skateboarder is hierbij gewond geraakt. Het slachtoffer is meegenomen naar het ziekenhuis.
Het verkeer vanuit de Herestraat wordt omgeleid via de busbaan.
Een skateboarder is gewond geraakt bij een aanrijding met een bus in Groningen
Een skateboarder is gewond geraakt bij een aanrijding met een bus in Groningen © 112 Groningen

12.45: Motorrijder lichtgewond bij botsing met bestelauto in Wirdum

Op de kruising van de Eekwerderweg met de Rijksweg in Wirdum heeft woensdagmiddag een botsing plaatsgevonden tussen een motorrijder en een bestelauto. De motorrijder raakte daarbij lichtgewond.
De motor raakte door de val beschadigd. Er is een berger aanwezig om het voertuig weg te halen.
Politie en ambulance zijn ter plaatse bij het ongeval in Wirdum
Politie en ambulance zijn ter plaatse bij het ongeval in Wirdum © ProNews

12.30: Vreemde lucht in kelder Hoofdstation

Er is een vreemde lucht geroken in de kelder onder het Hoofdstation. De brandweer doet op dit moment onderzoek naar de herkomst van de lucht.
De brandweer is aanwezig bij het hoofdstation in Groningen
De brandweer is aanwezig bij het hoofdstation in Groningen © 112 Groningen

10.00: Motorrijder gewond bij botsing met automobilist in Winschoten

Aan het Oostereinde in Winschoten zijn woensdagochtend een motorrijder en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De motorrijder raakte daarbij gewond.
Voor hem werd ook de traumahelikopter opgeroepen, maar die inzet werd uiteindelijk gecancelled. Het slachtoffer werd wel met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.
Volgens een politiewoordvoerder moesten beide voertuigen worden afgesleept door een berger. Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt onderzocht.
Hulpdiensten ter plaatse aan het Oostereinde in Winschoten
Hulpdiensten ter plaatse aan het Oostereinde in Winschoten © Melarno Kraan/112Groningern