Lopend Vuur: Van de Nederlandse vlag blijf je af

De omgekeerde vlag in Aduard
De omgekeerde vlag in Aduard © FPS/Jos Schuurman
We zien het overal momenteel: De omgekeerde Nederlandse vlag als protest tegen het stikstofbeleid van de regering. Een protest dat inmiddels vele maanden duurt en waar voorlopig geen oplossing voor in zicht lijkt.
Een groeiend aantal gemeenten vraagt zich af hoe hiermee om te gaan. In het Drentse Nijeveen en Meppel worden deze week de vlaggen uit respect verwijderd vanwege de naderende Nationale Indiëherdenking op maandag 15 augustus.

Onverenigbaar

'We zijn het met elkaar eens dat het gebruik van de omgekeerde Nederlandse driekleur onverenigbaar is met deze herdenking', aldus de gemeente. Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter en was voormalig Nederlands-Indië, en daarmee het hele koninkrijk, bevrijd. Dat wordt maandag herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag.
De actievoerders in Nijeveen hebben respect voor de herdenking, maar verdedigen ook het ophangen van de omgekeerde driekleur. 'De omgekeerde vlag is al eeuwenlang een uiting van nood. Het is een gepaste manier van protest, nu de grens van het redelijke wat ons betreft duidelijk overschreden is.'

Verdriet bij veteranen

Ook in Amstelveen worden volgende week omgekeerde Nederlandse vlaggen weggehaald. 'De omgekeerde Nederlandse vlaggen zorgen voor verdriet bij andere Amstelveners, zoals bij veteranen en mensen die naasten verloren zijn. Als gemeente hebben we ook een verantwoordelijkheid naar hen', zegt locoburgemeester Herbert Raat.
Moeten we meer respect hebben voor het belang en de betekenis van de Nederlandse vlag of is het een prima middel om gevoelens van onvrede te uiten?
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Autopech

Ik kijk pas onder de motorkap als ik pech heb was ons Lopend Vuur van gisteren. Daar was ruim 68 procent van de stemmers het mee oneens. Ruim 31 procent was het daarmee eens. In totaal brachten 4.554 mensen hun stem uit.