Waar kan je veilig buiten zwemmen zonder blauwalggevaar?

Strand De Lijte aan het Paterswoldsemeer
Strand De Lijte aan het Paterswoldsemeer © RTV Noord
Het kwik stijgt naar 30 graden en dat levert een paar zekerheden op. IJsjes worden massaal verkocht en mensen willen zwemmen.
Bij het zwemmen in een meertje of vijver is ook weer één zekerheidje: blauwalg. Blauwalg kan zorgen voor huidirritatie of maag- en darmklachten. Daarom wordt afgeraden om op die plekken te gaan zwemmen.
In onze provincie zijn elf plekken waar een waarschuwing of een negatief zwemadvies geldt. Een waarschuwing geldt bij de Veendiepplassen in Bellingwolde, Langebosch in Borgerswold Veendam en recreatieplas Kardinge in Groningen.

Al voor langere tijd

Er geldt een negatief zwemadvies bij de zwemplas van camping Wedderbergen in Wedde, Parc Emslandermeer, Vlagtwedde en bij zwemlocatie De Lijte langs het Paterswoldsemeer.
Het grootste probleem als het gaat over zwemmen in open water ligt bij het Lauwersmeer. Daar wordt op vijf plekken gewaarschuwd voor blauwalg. Alleen bij Suyderoogh kan zonder problemen gezwommen worden.
Alle waarschuwingen en negatieve zwemadviezen gelden al voor langere tijd. De kans is aanwezig dat op meer openbare zwemplekken de dreiging van blauwalg geldt. De provincie raadt mensen aan die willen zwemmen om te kijken op Zwemwater.nl.