Groningse exploitant over ongeluk zweefmolen: 'Aan de molen mankeerde niks'

De zweefmolen is nu buiten gebruik
De zweefmolen is nu buiten gebruik © L1
In Venray raakten maandagavond acht bezoekers van de kermis lichtgewond in de zweefmolen, nadat ze geraakt werden door boomtakken. Eén van de eigenaren van de attractie is de Groninger Johannes Bosma.
‘Van onze kant is alles goedgekeurd. Aan de zweefmolen mankeerde niks, de boom stond te dichtbij. Ik kan er op dit moment nog niet alles over zeggen’, reageert Bosma. Hij bestiert samen Willy Seggers uit Assen de Europe Flyer, waarmee het maandag misging.

Inspectie NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde na een inspectie inderdaad dat de zweefmolen te dicht bij een boom stond, berichtte 1Limburg dinsdagavond. Hierdoor zou er te weinig ruimte geweest zijn om de zweefmolen veilig te laten draaien.

Oorzaak

De takken van de boom waren met spanbanden vastgemaakt om de attractie voldoende ruimte te geven. De gemeente Venray vermoedt dat inzittenden van de attractie aan de takken van de boom getrokken hebben, waardoor een van de spanbanden losgeraakt is, laat de gemeente weten aan de Limburgse zender.

Boete

Uit de inspectie van de NVWA bleek dat er technisch niets mankeerde aan de zweefmolen. De attractie voldoet aan de eisen van de wet. Maar de exploitant van een attractie is verantwoordelijk voor de veiligheid van de inzittenden en dus kan de exploitant mogelijk toch een boete verwachten, aldus de NVWA.
Maar, benadrukt de inspectiedienst, het is de gemeente die verantwoordelijk is voor de locatie en vergunning van de attractie.