Inspectie eiste eerder verbeteringen bij Woonzorggroep Oldenbosch

Zorgboerderij Oldenbosch in Holwierde
Zorgboerderij Oldenbosch in Holwierde © RTV Noord
Woonzorggroep Oldenbosch in Holwierde hield zich niet aan de regels rond het toedienen van medicatie en het voorkomen van infectieziekten. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.
Tijdens een controle half maart bleek Woonzorggroep Oldenbosch op twee van de elf onderzochte punten 'grotendeels niet aan de norm te voldoen'.
Zorgboerderij Oldenbosch kwam twee weken geleden in opspraak nadat medewerkers van de woongroep de noodklok luidden over een angstcultuur, seksuele intimidatie en het wegsluizen van geld. Ook zouden de eigenaren het personeel in de gaten houden met camera's.

Geplande controle

Het bezoek van de inspectie dit voorjaar had niet te maken met meldingen over misstanden. Het was een geplande controle vanwege het toezicht op nieuwe zorgaanbieders.
De woonzorggroep aan de Hoofdweg in Holwierde opende in december 2020 en bood plek aan negen dementerenden. Het was een uitbreiding van de zorgboerderij aan de Dijkweg even buiten het dorp.

Geen beleid rond coronabesmetting

Volgens de inspectie waren er onder andere verbeteringen nodig rond het voorkomen van coronabemesttingen. In het rapport staat: 'De bestuurder vertelt dat Woonzorggroep Oldenbosch een COVID-19 beleid heeft. De inspectie ziet echter geen afspraken of beleid waarin staat hoe de organisatie omgaat met een cliënt met een (vermoeden van) een COVID-19 besmetting.'
Wel waren er coronaregels, maar die waren vooral voor cliënten en familieleden. Volgens deze regels ging de organisatie in lockdown bij een besmetting.
Daarnaast zag de inspectie niet dat desinfectiemiddelen een alcoholpercentage hadden van minimaal 70%. Ook waren er geen papieren handdoekjes in de badkamers en toiletten, terwijl medewerkers daar wel om vroegen. Daarnaast was er niet in elke sanitaire ruimte desinfectiemiddel.
Woonzorglocatie Oldenbosch aan de Hoofdweg in Holwierde
Woonzorglocatie Oldenbosch aan de Hoofdweg in Holwierde © ProNews

Medicijngebruik

Ook rond het gebruik van medicatie voldeed Woonzorggroep Oldenbosch volgens de inspectie niet aan alle voorschriften. Zo stonden er in het medicatiebeleid geen afspraken voor dubbele controle op risicovolle medicatie. Ook werd bij één cliënt twee dagen de medicatie niet gegeven. Volgens een zorgverlener was dat een bewuste keuze, maar dit stond niet in het zorgdossier van de cliënt. Ook de reden hiervoor stond er niet bij.
De inspectie wilde uiterlijk 15 augustus een verslag waarin staat welke maatregelen Oldenbosch heeft genomen om aan alle normen te voldoen. Het is onbekend of Oldenbosch dit verslag heeft opgestuurd, aangezien de woongroep op 1 augustus is gestopt. De zorgboerderij aan de Dijkweg, met daarin onder andere dagbesteding voor jongeren en ouderen, blijft wel open.

Reactie Oldenbosch

De advocaat van eigenaar Gerrie Stuut laat in een reactie weten dat het een positief rapport is met enkele verbeterpunten. 'Negen van de elf onderzochte punten zijn zonder enige smet op het blazoen doorlopen en in het kader van de overige twee punten wijst de rapporteur slechts op verbeterpunten.'
Wat betreft de maatregelen om corona te voorkomen, laat de advocaat weten: 'Het coronabeleid van cliënt wijkt niet wezenlijk af van het dubbelzinnige wisselende beleid van de Nederlandse overheid van de afgelopen twee jaar. De coronapandemie heeft de afgelopen twee jaar een zeer grillig verloop gekend, wereldwijd is daar met de beste bedoelingen en naar bevind van zaken op gereageerd. Zo ook door cliënten.'

Onderzoek door GGD na meldingen misstanden

Naar aanleiding van de meldingen over misstanden bij de woonzorggroep van Zorgboerderij Oldenbosch is de Groningse GGD een onderzoek gestart. Dat gebeurde nadat er meldingen bij de gemeente Eemsdelta binnen zijn gekomen.
Ook de inspectie heeft signalen binnengekregen over de zorgboerderij. Wat daarmee wordt gedaan, kan de woordvoerder niet zeggen.