112-nieuws donderdag 11 augustus: Brandweer redt eendenredder • Politie vindt illegale vangkooi met havik

In dit liveblog houden we je deze donderdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

21.50: Brandweer checkt kerkdak na melding lichtkogel

De brandweer heeft het dak van de Sint Jozefkerk in de stad Groningen gecheckt nadat een voorbijganger had gezien dat een lichtkogel op het dak uiteen was gespat. Waar de lichtkogel vandaan kwam is onduidelijk.
De brandweer checkt de kerk
De brandweer checkt de kerk © Patrick Wind/112Groningen

19.50: Eendenredder uit water gehaald aan Engelse kamp in Stad

Omstanders hebben donderdagavond samen met de brandweer een man uit het water gehaald aan het Engelse kamp in de stad Groningen.
Volgens getuigen wilde de man een verstrikte eend redden, maar kwam vervolgens zelf in de problemen. Een passerende hardloper zag het gebeuren en sprong meteen in het water, aldus een getuige.
De man is overgebracht naar het ziekenhuis.

18.30: Politie stuit op illegale vangkooi met havik

De politie in de gemeente Eemsdelta is donderdag in het buitengebied van de gemeente gestuit op een illegale vangkooi waarin een havik werd aangetroffen, evenals vier gedode duiven. Volgens wijkagent Alwin Siegersma, die de vondst kenbaar maakte op zijn Instagram-account, lag er naast de kooi ook nog een andere roofvogel, die dood was.
De buizerd die in de kooi werd aangetroffen met vier gedode duiven
De buizerd die in de kooi werd aangetroffen met vier gedode duiven © wijkagent_delfzijl_noord/Instagram
'De duiven hebben klaarblijkend als levend aas gediend om de roofvogels te lokken', zegt de agent, die spreekt van een 'ernstig milieudelict'. Volgens Siegersma wordt het milieudelict serieus onderzocht. Daarom kwam de forensische opsporing ter plaatse om sporen veilig te stellen. 'Op de gedode roofvogel zal sectie verricht worden door het NFI.'
De illegale vangkooi wordt weggeruimd
De illegale vangkooi wordt weggeruimd © wijkagent_delfzijl_noord/Instagram

17.15: Automobilist en scooterrijder botsen in Stad

Op de rotonde bij de Paterswoldseweg met de Van Swietenlaan in de stad Groningen zijn een automobilist en een scooterrijder met elkaar in botsing gekomen. De laatste liep daarbij verwondingen op. Over de ernst is niets bekend.
De toedracht wordt uitgezocht
De toedracht wordt uitgezocht © ProNews

16.55: Bult met paardenmest brandt in Sappemeer

Langs de weg Buitenhuizen in Sappemeer is brand ontstaan in een bult met paardenmest. Daarvan kreeg de brandweer een melding rond half vijf. Behalve de brandweer helpt ook een boer de brand blussen met een watertank.
Een boer en de brandweer blussen de mestbultbrand in Sappemeer
Een boer en de brandweer blussen de mestbultbrand in Sappemeer © ProNews

16.25: Motorrijder schept fietser op Stationsweg in Stad

Op de Stationsweg in de stad Groningen heeft donderdagmiddag een motorrijder een fietser geschept. Die raakte daarbij lichtgewond. De persoon hoefde niet met de ambulance mee, maar gaat op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis.
Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt onderzocht.
Politie zet een deel van de Stationsweg af
Politie zet een deel van de Stationsweg af © Patrick Wind/112Groningen

11.20: Brandweer redt paard uit sloot in Termunterzijl

De brandweer heeft een paard gered uit een sloot aan de Antoni Verburghwijk in Termunterzijl. Het 30-jarige dier was vanochtend niet te zien op het land en bleek in de nacht in de sloot te zijn beland. Om half negen werd het dier uitgeput in de sloot aangetroffen. Met een 'paardenbroek' werd het paard zo stabiel mogelijk uit het water getild, aldus een 112-fotograaf in de buurt. 'Het paard had nog enige tijd nodig om weer op eigen benen te staan.'
Hulpdiensten ontfermen zich over het paard na de reddingsactie
Hulpdiensten ontfermen zich over het paard na de reddingsactie © Richard Degenhart/ProNews

10.30: Fietser gewond in Groningen

Op de Borgsloot in Stad is een wielrenner ter hoogte van de brug over het Sloterdiep ten val gekomen. Er kwam een ambulance ter plaatse om de man te onderzoeken. Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet bekend.
Er kwam een ambulance ter plaatse
Er kwam een ambulance ter plaatse © Pronews

7.35: Auto en trekker botsen in Niekerk

Bij een ongeval tussen een auto en een trekker met aanhanger op de Smidshornerweg in Niekerk is donderdagochtend een auto in de sloot beland. Een band van de trekker kwam zo'n tien meter verder tot stilstand.
De auto en trekker met aanhanger botsten door nog onbekende oorzaak. Beide bestuurders zijn gecontroleerd door de ambulancedienst maar raakten niet gewond.
De trekker zonder band
De trekker zonder band © Noordernieuws

3.00: Brommer in beslag genomen

De politie in Winschoten heeft een brommer in beslag genomen nadat de bestuurder voor de derde keer zonder rijbewijs werd staande gehouden.