Delfzijlster stalkt nichtje jarenlang en dwingt haar tot naaktfoto's sturen

Het toetsenbord van een laptop
Het toetsenbord van een laptop © Adrian Regeci/Pexels
Tegen een 49-jarige man uit Delfzijl is dertig maanden cel geëist, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk, voor digitale ontucht met zijn nichtje en kinderpornobezit.
De man heeft zich volgens de officier van justitie ook schuldig gemaakt aan het stalken van het meisje en het belagen en oplichten van de moeder.
Het meisje was 19 jaar toen ze vorig jaar augustus samen met haar vader naar de politie stapte. Ze werd vanaf haar dertiende al online lastiggevallen door een voor haar onbekende jongen, die zich Rico noemde. De jongen was even oud en zou haar hebben overgehaald om naaktfoto’s van zichzelf te sturen. Hij dreigde die rond te sturen op sociale media als hij niet meer foto’s en ook filmpjes van haar kreeg, zei de jonge vrouw tegen de politie.

Seksenquêtes

Toen ze ouder werd, kreeg ze via verschillende mailadressen ook seksenquêtes. De toon werd steeds dwingender en de mailer liet ook weten dat hij veel van haar leven wist. De angst sloeg daardoor toe.
Ze kon de mails stoppen door een bedrag te betalen. Zij besloot haar verhaal bij haar vader en de politie neer te leggen.
Het was wachten op een misstap
Officier van Justitie

Wie zat er achter deze mails?

Agenten namen vanaf dat moment het mailverkeer over. De identiteitsgegevens achter deze accounts ontbraken, waardoor het voor de agenten niet te achterhalen was wie achter deze mailadressen zat. ‘Het was wachten op een misstap, dat de verstuurder per vergissing wel een traceerbaar adres zou gebruiken’, zei de officier van justitie.
In maart kwam een mail binnen, die was verstuurd vanaf de werkplek van de verdachte. De man werd opgepakt en hij bekende dat de mails van hem waren. Op zijn computer stonden de naaktfoto’s van zijn minderjarig nichtje. Op dat moment deed ook de moeder van het meisje aangifte van belaging en oplichting.
Zij werd sinds eind 2018 (eveneens) door onbekenden bestookt met erotische vragenlijsten. Ze betaalde 3000 euro om hiervan af te komen.

Eigen nichtje tot wanhoop gebracht

De officier van justitie vond dit zeer ernstige feiten. De man bracht zijn eigen nichtje tot wanhoop. Een kind dat wegens familieomstandigheden tijdelijk in zijn gezin woonde. Het meisje was daardoor extra kwetsbaar en zat bovendien als puber volop in haar ontwikkeling, wat haar nog kwetsbaarder maakte.
Daarnaast maakte de man ook het leven van de moeder zuur, zei de officier. Een vrouw die in die periode rouwde om het verlies van een gezinslid en extra kwetsbaar was.
De man ging berekenend te werk, waardoor hij een lange tijd onder de radar bleef
Officier van Justitie

Behandeling noodzakelijk

‘Hij ging daarbij berekenend te werk, waardoor hij een lange tijd onder de radar bleef’, zei de officier van justitie. Een psycholoog onderzocht de Delfzijlster en constateerde een persoonlijkheidsstoornis. De man kampt met een minderwaardigheidscomplex.
Hij voelt zich, volgens de deskundige, snel gekrenkt en dat zou zijn handelen hebben bepaald. Zonder een behandeling is de kans op herhaling hoog. De advocaat vroeg de rechtbank daarmee rekening te houden. Hij stelde een celstraf voor die gelijk is aan het voorarrest.