Veel belangstelling voor verduurzaamactie: 'Mensen schrikken van berichten energieleveranciers'

De duurzaamheidsbrief die inwoners van gemeente Groningen afgelopen weken ontvingen
De duurzaamheidsbrief die inwoners van gemeente Groningen afgelopen weken ontvingen © RTV Noord
Huiseigenaren in de gemeente Groningen maken veel meer dan anders gebruik van de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen via een inkoopactie glas, zonnepanelen en isolatie van de gemeente. 'Normaal is dit echt komkommertijd qua energie', merkt Reinier Schneider, operationeel directeur van het Regionaal Energieloket op.
In de zomermaanden zijn mensen meestal met hun vakantie bezig, maar dat is nu anders, ziet Schneider. ‘Dat is direct te relateren aan het feit dat de stijgende energieprijzen in het nieuws terug blijven komen. Mensen schrikken gewoon echt van hun maandlasten en de berichtgeving vanuit de energiemaatschappijen.'
Via de inkoopactie, een samenwerking tussen Duurzaam Groningen, wat een initiatief van de gemeente Groningen is, en het Regionaal Energieloket, kunnen huiseigenaren hun woning nu isoleren of zonnepanelen aanleggen. Dat kan jaarlijks honderden euro's schelen. De afgelopen weken kregen duizenden huiseigenaren een brief en folder daarvoor in de brievenbus.
Inmiddels hebben zich 'honderden woningeigenaren aangemeld.'
Voorlopig gaat het nog goed en kunnen mensen zich nog inschrijven
Reinier Schneider - Regionaal Energieloket

Uitzoekwerk uit handen genomen

Met de inkoopactie moet het makkelijker zijn om je huis te verduurzamen. Het Regionaal Energieloket vroeg vakspecialisten uit de regio om een aanbod te doen. Daaruit kozen ze de aanbieder die het hoogst scoorde op onder andere prijs, kwaliteit en garanties. Mensen die zich aanmelden voor de actie hoeven zelf dus niet meer op zoek naar een geschikt bedrijf.

Langere levertijden

Bij het opzetten van de actie hield het Regionaal Energieloket er al rekening mee dat er veel aanmeldingen binnen zouden komen.
Schneider: ‘Voorlopig gaat het nog goed en kunnen mensen zich nog inschrijven. Het is een beetje afhankelijk van hoe het komende weken gaat, maar ik denk niet dat we de actie vroegtijdig hoeven te sluiten.’
Zonnepanelen worden nu niet in zes weken geleverd, maar in gemiddeld tien weken
Milan van der Meulen - Enie

Zonnepanelen

Bewoners die zich aanmelden voor de zonnepanelenactie kunnen vanwege leveringsproblemen wel te maken krijgen met langere levertijden dan normaal. 'Onze levertijden zijn langer dan gebruikelijk. Tegelijkertijd is dat ook weer niet in alle gevallen zo', zegt Milan van der Meulen, oprichter van Enie.nl, de zonnepanelenleverancier waar de partijen mee samenwerken.
Van der Meulen: 'De installatie bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. De zonnepanelen gaan over het algemeen wel goed, daar hebben we genoeg voorraad van. Maar in omvormers zitten chips en er is natuurlijk een wereldwijd chiptekort. Bepaalde typen omvormers zijn daardoor vertraagd. Waar mensen de zonnepanelen eerst gemiddeld binnen zes weken na het tekenen van hun offerte geleverd kregen, duurt dat nu gemiddeld tien weken.'

Honderden aanmeldingen

Aanmelden voor de isoleer- of zonnepanelenactie is vrijblijvend. Bewoners krijgen een offerte en kunnen daarna zelf kiezen of ze met het aanbod akkoord gaan. De actie loopt tot 10 september.