Rechtbank doet uitspraak in zaak neergestoken agenten tijdens avondklokcontrole

De politie doet daags na de steekpartij grondig buurtonderzoek in de omgeving van de Van Houtenlaan
De politie doet daags na de steekpartij grondig buurtonderzoek in de omgeving van de Van Houtenlaan © Reinder Smith/RTV Noord
De rechtbank doet vrijdag uitspraak in de zaak van de Amerikaan die vorig jaar op 10 maart twee agenten neerstak tijdens een avondklokcontrole in Groningen. Tegen de 33-jarige Eric T. eiste het Openbaar Ministerie (OM) in juli een celstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag en zware mishandeling.
Ook de 22-jarige medeverdachte Justin de G. uit Winschoten staat voor de rechter. Tijdens het incident stond De G. erbij en greep niet in. Voor openlijke geweldpleging eiste het OM tegen hem een celstraf van 117 dagen, gelijk aan het voorarrest. Alleen de Amerikaan zit nog vast.

Direct gestoken

Beide mannen werden die bewuste avond door de agenten aangesproken, omdat zij rondfietsten zonder verlichting. Ook mochten de mannen op dat moment niet op straat zijn, omdat de avondklok van kracht was vanwege de coronamaatregelen.
De agent vroeg de Amerikaan om zijn identiteitsbewijs en werd direct in zijn gezicht en halsslagader gestoken. Zijn vrouwelijke collega liep steekwonden op in haar bovenbeen. De koppelriem om haar heupen voorkwam dat ze in haar buik werd geraakt.

Illegaal in Nederland

T. verbleef sinds september 2020 illegaal in Nederland en had er geen belang bij om zich te identificeren. Sinds 2018 heeft hij een relatie met De G., die hij via internet leerde kennen.
T. was bang dat hij teruggestuurd zou worden naar Amerika en dat De G. terug zou moeten naar de GGZ-kliniek. Volgens T. werd zijn partner daar slecht behandeld. Tijdens de rechtszaak zei de verdachte daarover dat hij de agenten neerstak om 'zijn vrouw' te beschermen. Met zijn vrouw bedoelde hij de 22-jarige De G.
Na het steekincident vluchtten de mannen te voet. De politie gaf daarom camerabeelden van ze vrij. Hierop kwamen tips binnen en het duo werd drie dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk.

Psychische stoornissen

Volgens deskundigen kampt T. met psychische stoornissen, waaronder een gebrek aan realiteitszin. Hierdoor ervaart hij een eigen werkelijkheid. Het strafbare feit zou hem daarom in verminderde mate kunnen worden aangerekend. Zonder een intensieve behandeling is de kans op herhaling groot, zei het OM in juli. De man zou dan gedwongen moeten worden verpleegd.
Volgens deskundigen is ook De G. verminderd toerekeningsvatbaar door stoornissen, zoals selectief mutisme, een ontwikkelingsstoornis waarbij een jongere soms wel en soms niet kan praten. De G. woont op dit moment onder begeleiding.