Lopend Vuur: Westerlingen die hier willen wonen zijn welkom

Een 'Te Koop' bord
Een 'Te Koop' bord © RTV Noord/Jeroen Willems
Nog even en er wonen 18 miljoen mensen in Nederland. Het is druk en daardoor steeds lastiger een leuke, betaalbare woning te vinden. Studie of een nieuwe baan: jarenlang vertrokken meer mensen uit de provincie naar de Randstad dan andersom.
Maar die trend is gekeerd. Vorig jaar verlieten ruim 75.000 mensen de Randstad, slechts 53.000 gingen in omgekeerde richting. Opvallend in onze provincie: Pekela en Westerwolde zagen fors meer ‘westerlingen’ binnenkomen dan mensen die in omgekeerde richting vertrokken.

Voor- en nadelen

De oorzaken zijn duidelijk, want de huizenprijzen liggen bij ons nog altijd lager dan in de Randstad, we hebben meer ruimte en minder files.
Maar ook bij ons is woningnood, lukt het mensen niet een betaalbare woning te vinden. Met de komst van meer Randstedelingen zal die zoektocht wellicht nog lastiger worden. Aan de andere kant: het gaat vaak om oudere mensen die hier van hun pensioen komen genieten. Die geld te besteden hebben en daarmee ook voor inkomsten zorgen.
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Financiële problemen

'Als de regering niet ingrijpt kom ik financieel in de problemen' was ons Lopend Vuur van gisteren. Daar was bijna 70 procent van de stemmers het mee eens. Iets meer dan 30 procent redt zich financieel. In totaal brachten 6.179 mensen hun stem uit.