Groningers Russchen en Vredeveld winnen I Want Your Song: 'Nou maar hopen dat het een hit wordt'

Jeroen Russchen, Mart Hoogkamer en Robert Vredeveld (vlnr)
Jeroen Russchen, Mart Hoogkamer en Robert Vredeveld (vlnr) © Wessel de Groot
De Groninger producers Jeroen Russchen en Robert Vredeveld zijn vrijdagavond winnaar geworden van het SBS6-programma I Want Your Song. Dat betekent dat zanger Mart Hoogkamer het door het duo geschreven nummer Diamant gaat uitbrengen.
'Het was superspannend om mee te maken, maar wél een hele mooie ervaring', aldus Jeroen Russchen, die het nummer eerst zelf ten gehore bracht. Hoogkamer greep echter al gauw de microfoon om al meteen een gedeelte van het lied te zingen.

Vijf songwriters

In het programma I Want Your Song zoekt een bekende zanger iedere week naar een nieuw nummer voor zijn repertoire. Vijf songwriters mogen hun lied in de show ten gehore brengen, waarna de zanger - in dit geval Mart 'Zwemmen in Bacardi lemon' Hoogkamer - zijn favoriet uitkiest. Dat werd dus Diamant van Russchen en Vredeveld.
Het winnende nummer wordt vervolgens op single uitgebracht door Hoogkamer, en is inmiddels via Spotify te beluisteren en te bekijken via YouTube. 'Nu dus maar hopen dat het een hit wordt', zegt hitproducer Russchen, winnaar van de Grunny 2021, en vorig jaar zelf nog succesvol met zijn eerste soloplaat Zunnebril.
Bekijk hier de officiële clip van Diamant:
Bewonderingswaardig hoe jullie in de wereld van Mart zijn gekropen
Presentator Snelle
De Knoalsters waren als tweede (van de vijf songwriters) aan de beurt, maar Russchen had de eerste tonen van het refrein van Diamant nog niet gezongen (Jij krijgt mij niet kapot...), of het was al duidelijk dat het duo hele hoge ogen zou gaan gooien. 'Teringjantje', bracht Hoogkamer uit. De Amsterdammer raakte zichtbaar geëmotioneerd door het lied.
Rapper Snelle, de presentator van het programma: 'Los van de kwaliteit van het lied: bewonderingswaardig hoe jullie in de wereld van Mart zijn gekropen en zijn taal spreken.'

64 procent wilde Diamant

Het publiek koos met liefst 64 procent voor Diamant als winnaar. 'Als ik zelf al een traantje moet wegpinken bij dat nummer, dan kan ik niet anders dan voor die twee gasten te kiezen', voegde Hoogkamer daar aan toe.
Bekijk hier een stukje van het programma:
Vredeveld en Russchen, producer van de Groningse rappers Wat Aans, moesten een week lang hun kaken op elkaar houden. ‘Dit is natuurlijk super vet’, aldus een dolenthousiaste Jeroen Russchen. ‘Je ziet al de hele week al die promo’s voorbijkomen op tv. Je weet natuurlijk dat je gewonnen hebt, maar het blijft geweldig om te zien en je bent nog steeds enorm benieuwd naar de uitzending zelf', aldus Russchen tegen rtveen.
Hoogkamer is de man van dit moment, dus we wilden heel graag zijn nieuwe single schrijven
Robert Vredeveld - producer
Wat ervoor komt kijken om een lied voor een ander te schrijven? 'Mart Hoogkamer heeft een bijzondere stem, met een eigen geluid. Je probeert echt zijn stem te laten shinen.' En Vredeveld: 'Je probeert echt iets te vinden wat op zijn of haar lijf geschreven is. Dat hebben we nu ook geprobeerd.'
Diamant is geïnspireerd op de moeilijke jeugd van Hoogkamer, wat te zien was in een docu over de zanger. Hoogkamer werd enorm gedrilt door zijn vader.
'Een diamant wordt onder druk gevormd. Dat is met Marts carrière ook gebeurd', zegt Vredeveld. 'We wilden echt heel graag een nieuwe single voor Mart Hoogkamer maken. Want ja, hij is nu echt de man van het moment.’

'Robert is wat cooler dan ik'

Ondanks dat de twee al het nodige hebben meegemaakt in de showbusiness, vond Russchen het dus een 'megaspannende ervaring'. 'Robert is daar toch wat cooler in dan ik. Maar al met al was het geweldig om mee te maken. Het hele gebeuren maakt zo'n indruk op je, dat je in een soort roes zit...'
Overigens is Diamant niet het eerste nummer dat de Groningers voor Hoogkamer schreven. Ook Neem Er Eén Van Mij is van hun hand.