Wormuth is blij dat hij Ajax vroeg in het seizoen treft: 'Kunnen alleen maar winnen'

Jørgen Strand Larsen, vorig jaar in de Arena tegen Ajax
Jørgen Strand Larsen, vorig jaar in de Arena tegen Ajax © Orange Pictures
Het is dit jaar precies vijftien jaar geleden dat FC Groningen een punt tegen Ajax pakte in de Amsterdam ArenA. Frank Wormuth speelde vier jaar geleden gelijk tegen de Amsterdammers als trainer van Heracles. 'Ik speel liever in het begin van het seizoen tegen Ajax', aldus de coach.
De hele voorbereiding slikte Wormuth pijnstillers om zo een noodzakelijke operatie aan zijn meniscus wat te kunnen uitstellen. Afgelopen week ging de oefenmeester onder het mes, maar hij was slechts een dagje afwezig.

'Ik loop als een man van tachtig'

'Tijdens de voorbereiding wilde ik me niet laten opereren, omdat ik bij de ploeg wilde blijven. Ik loop nu als een man van tachtig, maar ik weet dat ik nu ook heel snel weer twintig jaar jonger word. Over drie, vier of vijf dagen zal het vast weer beter gaan', zegt Wormuth.
'Tegen Ajax kunnen we alleen maar winnen'
FC Groningen zag deze week Michael de Leeuw naar Willem II vertrekken. Nadat de 35-jarige spits tegen FC Volendam op de tribune werd gezet ging het snel. Vrijdagavond kan de spits zijn opwachting al maken voor de Tilburgers in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven.

'Ik heb De Leeuw succes gewenst'

'Ik heb gisteren nog met hem gebeld en wens hem veel succes bij Willem II', zegt Wormuth. 'Hij kan nu als speler zijn carrière op het veld beëindigen in plaats van op de bank.'
Zondag wacht voor FC Groningen de tweede competitiewedstrijd van het seizoen tegen titelkandidaat Ajax. Wormuth is blij dat de wedstrijd tegen de landskampioen vroeg in het seizoen gespeeld wordt.
Wanneer ik tegen Ajax wil spelen? De eerste wedstrijd alsjeblieft
Frank Wormuth
'Ik kijk positief naar deze wedstrijd, want we kunnen alleen maar winnen', zegt de coach. 'Ajax heeft een fantastische ploeg, maar heeft in de beginfase van de eredivisie ook zijn uitdagingen. Als iemand vraagt wanneer je tegen Ajax wil spelen, dan zeg ik altijd: de eerste wedstrijd alsjeblieft. Waarom? Ze moeten zich ook vinden. Dan hebben we ook tegen Fortuna Sittard gezien. Dat heeft ook even geduurd, maar het is een fantastische ploeg.'
Kasanwirjo wil het team graag blijven helpen

Kleine kans

Wormuth vervolgt: 'Nu is nog niet alles perfect, dus daarom hebben we denk ik een kleine kans. Mijn eerste wedstrijd met Heracles tegen Ajax werd 1-1, dus laten we dat met Groningen ook maar doen.'
Op basis van de training lijkt Wormuth dezelfde elf spelers het veld in te sturen als afgelopen week tegen FC Volendam. 'Bijna', zegt de trainer daarover. 'We hebben morgen nog een training en we willen nog iets proberen.'
Met welke opstelling speelt Groningen tegen Ajax?

Paar twijfelgevallen, maar de basis is fit

Toch houdt de Duitser zijn kaarten iets meer tegen de borst dan afgelopen week, toen hij de opstelling twee dagen voor de wedstrijd al prijsgaf. 'Er zijn een paar twijfelgevallen bij de spelers die tegen FC Volendam speelden.' Wie dat zijn? 'Dat kan ik niet zeggen, want die spelers weten nog niet dat ze twijfel zijn', lacht Wormuth, die aangeeft dat de basisspelers in ieder geval fit zijn.
Wormuth over zijn gedachten: 'Veranderen we de formatie of houden we dezelfde formatie? Willen we een defensieve of een offensieve speler opstellen?' Zondagmiddag weten we meer.