Brandweer roept provincie en gemeenten op om bermen met spoed te maaien

De brandweer blust vrijdagmiddag een bermbrand bij Westerlee
De brandweer blust vrijdagmiddag een bermbrand bij Westerlee © Noordernieuws
Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte.
Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen. De bermen zijn uiterst droog, volgens de brandweer. Een vonk vanaf een weg is genoeg om een natuurbrand te veroorzaken. Daarnaast is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte. Het bluswater moet soms van ver komen.

Auto vaak boosdoener

Volgens Brandweer Nederland zijn er in de afgelopen weken al verschillende bermbranden geweest die ontstonden door vonken van een klapband of een autobrand. Ook in de berm parkeren van een auto met een hete katalysator kan brand veroorzaken. Bossen, hei en weilanden die aan de bermen grenzen zijn namelijk ook gortdroog, zodat vuur vanuit een berm snel kan overslaan.
Ook in Groningen waren er de afgelopen tijd ook diverse bermbranden, vandaag nog in Westerlee (twee) en de afgelopen periode in onder meer in Musselkanaal, Marum en Farmsum. Ook zijn er de laatste tijd geregeld akkerbranden, in bijvoorbeeld Rottum, De Groeve en Vlagtwedde.
De meeste bermbranden van de afgelopen tijd konden we snel blussen
Woordvoerder Groningse brandweer
Volgens de woordvoerder van de brandweer valt het in onze provincie nog relatief mee met het aantal bermbranden. Ook slaan bermbranden relatief weinig over naar de natuur of weilanden. Dat heeft volgens de woordvoerder onder meer te maken met het relatief open karakter van het Groningse landschap.

'Nog geen prioriteit'

‘Het is bij ons op dit moment geen prioriteit. De meeste bermbranden van de afgelopen tijd konden we snel blussen. Dat neemt niet weg dat door de droogte er meer brandjes in de natuur – en ook in de berm – ontstaan', aldus de Groningse brandweer.
Volgens een woordvoerder van de provincie Groningen is het verzoek van de brandweer via een Interprovinciaal Overleg (IPO) ook bij de provincies onder de aandacht gebracht. 'Tijdens droge periodes letten wij er al extra op dat de bermen regelmatig gemaaid worden en dat het maaisel niet blijft liggen. Vanwege de aanhoudende droogte bespreken we begin volgende week of er locaties langs de provinciale wegen zijn waar nog extra gemaaid moet worden', aldus provinciewoordvoerder Irma Haan.