Zomercolumn: Gele auto

Vriend Boels rolde slaapdronken uit zijn bed. Rick had net zijn VW Golf geparkeerd en we maakten ons op voor een dagje ouwehoeren. Mijn studentenkamer werd van een laagje saus voorzien en de nachtploeg lag er nog maar net in, toen wij ‘s ochtends om negen uur arriveerden.
We kwamen onze nieuwe buurvrouw tegen op de trap. Ik woonde er nog niet eens een dag en we stonden er al slecht op.
‘Dei rötjongen, dei denken dat de haile stroate van hun is.’
Erik Hulsegge heeft vakantie. Zijn plek op de zondagmorgen wordt de komende weken ingenomen door medewerkers van RTV Noord. Vandaag is het de beurt aan Martijn Folkers.
Na een ochtend sauzen was café Hamburgerstraat geopend. Weken later ontdekten we dat Oost-Groningen goed vertegenwoordigd was aan de Hamburgerstraat. Op de hoek van de straat werd de eer van Vlagtwedde hoog gehouden. Een van de mannen had voetbaltalent en reed in een knalgele auto van vv Nieuw Buinen. Had suikeroom Appie geregeld. Twee huizen verderop woonde Mariëlle, het mooiste meisje van Westerwolde. Hoezeer Boels z’n best ook deed, het werd geen verkering.
Avondjes voetbal kijken, biertjes drinken en bezoekjes aan de binnenstad waren het gevolg. Totdat vriend Wiegers met z’n gele auto wat anders in de kop had. Veendam speelde op maandagavond tegen Volendam. Pilon, linksback van Sellingen 1 was ook mee. We zetten koers naar de Langeleegte en het Veendam van Michael de Leeuw en Marnix Kolder deed wat het kon, maar de bal wilde er maar niet in.
‘Eem kieken in de business club?’
Enigszins overmoedig waagden we een poging om het hoofdgebouw te bereiken. Dat lukte zonder problemen.
‘Kist hier zo ain keer mitdoun, Wiegers’, zei een van de sponsoren in het voorbijgaan.
We namen er nog eentje op en keerden moedig huiswaarts. Het leven ging door en Veendam ging die zomer erop opnieuw bijna ten onder. Wonder boven wonder bleef er betaald voetbal in de Veenkoloniën en hoewel er meer berichten waren over geldtekort dan overwinningen, haalde Veendam de zomer van 2012.
Tijdens deze zomer werden we allemaal verrast door het bericht op de site van RTV Noord. ‘Arjan Wiegers naar SC Veendam’. Rijk werd-ie er niet van, de gele auto werd ingeruild voor een auto van de sponsor. Om wat bij te verdienen bracht hij de post rond in Westerwolde.
Veendam had weer een jongen uit de streek bij de club. Tijdens een oefenwedstrijd tegen FC Emmen aan de Parklaan in Musselkanaal stond half Vlagtwedde langs de lijn. Wiegers kreeg een grote kans, maar kopte over.
Negen maanden later stonden we aan de zijlijn van het veld aan de Langeleegte. We keken toe hoe Theo Driessen de Noordtribune op de kop zette. Hoewel er een oudere vrouw ruim twintig kilometer op de fiets zat om honderd euro te doneren, mocht het niet baten. Het benefietconcert had geen effect gesorteerd. Het einde van Veendam was daar. Tussendoor mocht Wiegers tien keer meedoen, allemaal invalbeurten.
De droom was voorbij, Appie belde en het geelzwart werd ingeruild voor oranje. En ons studentenhuis? Dat werd door ons verlaten en met grof geweld gereinigd. Het frituurvet had zich behoorlijk verspreid op het balkon en de klapramen. Café Hamburgerstraat kreeg na ons drie dames als beheerders. De buurvrouw had niets meer te klagen.
Martijn Folkers