Springruiter Jur Vrieling pakt WK-zilver met landenploeg

Jur Vrieling op archiefbeeld
Jur Vrieling op archiefbeeld © Orange Pictures
Springruiter Jur Vrieling uit Holwierde heeft vrijdagavond op het WK in het Deense Herning met de landenploeg een zilveren medaille veroverd. Het venijn zat 'm voor de equipe van bondscoach Jos Lansink in de staart.
Nederland had na de donderdag nog alle kans op eremetaal. Na twee rondes stond Nederland op de vierde plaats, met 13.31 strafpunten. Nummer drie Duitsland had op dat moment 11.76 strafpunten.

Twee strafpunten voor Vrieling

Op de tweede en laatste dag leken de medaillekansen weg te glippen, toen Nederland van een vierde plaats duikelde naar de zevende plek, en onder andere door Ierland en België voorbij werd gestoken.
Dat lag zeker niet aan Vrieling. De ruiter uit Holwierde, die donderdag al een foutloze ronde aflegde, deed dat op vrijdag opnieuw. Hij deed dat op zijn paard Long John Silver alleen net iets te langzaam, waardoor hij twee strafpunten wegens tijdsoverschrijding kreeg.

Winst voor Zweden

Het deerde Nederland niet, omdat met name Frankrijk en Duitsland aan het slot steken lieten vallen. Zweden (7.69 strafpunten) bleek ongenaakbaar, maar Nederland werd dankzij een foutloze rondgang van slotruiter Harrie Smolders op Monaco tweede, met 19.31 strafpunten. Groot-Brittannië legde met 22.66 strafpunten beslag op het brons. Ierland werd vierde, voor Duitsland en Frankrijk.
Vrieling kwalificeerde zich door zijn prestatie met de landenploeg als veertiende voor de individuele finale van zondag. En dat terwijl hij aanvankelijk als reserve naar Herning zou gaan. De Holwierder kon echter toch in actie komen nadat teamgenoot Willem Greve twee weken geleden bij een val op CH De Wolden zijn enkel en bovenarm brak.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen

Nederland plaatste zich dankzij het zilver bovendien voor de landenwedstrijd bij de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
---test---