Van Kooten kan niet stunten op 200 meter vrije slag

Janna van Kooten uit Niekerk op weg naar goud met de estafetteploeg
Janna van Kooten uit Niekerk op weg naar goud met de estafetteploeg © Orange Pictures
Janna van Kooten is er niet in geslaagd te stunten tijdens de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome op de 200 meter vrije slag. De 17-jarige zwemster uit Niekerk (ze wordt zondag achttien) strandde zoals verwacht in de series.
Van Kooten, die donderdag nog goud pakte met de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag, zette de 28ste tijd neer met 2.03,49. De beste zestien gaan door naar de halve finales. Bovendien waren drie landgenotes sneller en er mogen slechts twee deelnemers per land door naar de halve eindstrijd, die zaterdag vanaf 18.00 uur wordt gezwommen.

‘Lastig om rondje verder te komen’

Van Kooten liet eerder al weten dat een plek in de halve finale een moeilijke opgave zou worden. 'Dat zijn individuele nummers natuurlijk. Aangezien we die 4x200 meter vrije slag zo goed hebben gezwommen met zijn allen, en er mogen maar twee zwemsters per land door naar de halve finale, en ik sta op dit moment natuurlijk vierde, dan wordt het dus heel erg lastig om überhaupt een rondje verder te komen. Maar ik ga me gewoon op mijn eigen tijd focussen, een goede race neerzetten en dan kijken wat ik eruit kan halen', zo zei ze vrijdag.

De Jong en Steenbergen door

Imani de Jong zette de vierde tijd neer in de series (1.59,57) en was daarmee de beste Nederlandse. Marrit Steenbergen, die vrijdag nog goud won op de 100 meter vrije slag, plaatste zich met de zesde tijd (2.00,01). Silke Holkenborg was met 2.00,35 goed voor de tiende tijd, maar viel net als Van Kooten dus af voor het vervolg.

400 meter vrije slag

Woensdagochtend vanaf 09.00 uur komt Janna van Kooten nog in actie op de 400 meter vrije slag.