Warming-up: Ajax - FC Groningen

Mike te Wierik in duel met Ajax-spits Brian Brobbey, tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax in april
Mike te Wierik in duel met Ajax-spits Brian Brobbey, tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax in april © Olaf Kraak/ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Ajax.
Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat FC Groningen voor het laatst met een resultaat behaalde in de Johan Cruijff ArenA. Dankzij twee doelpunten van Marcus Berg werd het 2-2, Paul Matthijs en Mark-Jan Fledderus waren de aangevers. De laatste overwinning dateert van bijna dertig jaar geleden (2-0 in 1994), maar toen speelde Ajax nog in De Meer.
In 2014 was het verschil voor het laatst minder dan twee doelpunten verschil in het voordeel van de Amsterdammers. Persoonlijk hoeft FC-trainer Frank Wormuth minder lang terug in de tijd als het gaat om het behalen van resultaat in Amsterdam. In zijn seizoen bij Heracles Almelo, nu vier jaar geleden, speelde hij met 1-1 gelijk bij Ajax. Dat was destijds in de eerste speelronde van de eredivisie.
'Tegen Ajax kunnen we alleen maar winnen'

De vorm: FC Groningen

Volgens Wormuth kun je Ajax het beste vroeg in het seizoen treffen. De Duitse oefenmeester speelt het liefst de eerste speelronde tegen de landskampioen, die hij als een van de betere ploegen van Europa typeert. De redenatie is simpel: hoe verder Ajax in het seizoen komt, hoe beter de ploeg op elkaar raakt ingespeeld.
Aan de andere kant geldt hetzelfde voor FC Groningen. Wormuth ziet verbeteringen, heeft het idee dat de ploeg alweer verder is dan een aantal weken geleden, maar zal ook erkennen dat FC Groningen nog lang niet is waar het moet zijn. Tegen FC Volendam speelde FC Groningen een prima eerste half uur en liep uit tot een 2-0 voorsprong, maar had het daarna erg lastig met de promovendus.
Met het vertrek van Michael de Leeuw is de spoeling voorin dunner geworden, met alleen nog Romano Postema als pure spits op de bank. Cyril Ngonge kan ook in de punt van de aanval spelen, maar de goalgetter is de laatste tijd juist vanaf de rechterkant op dreef.

De vorm: Ajax

De ploeg van Alfred Schreuder won vorige week de eerste wedstrijd van het seizoen met 3-2 van Fortuna Sittard. Voormalig FC Groningen-spits Paul Gladon schoot de Limburgers nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft maakte Ajax vrij snel het verschil, ondanks dat de Fortunezen in de slotfase nog terugkwamen tot 3-2.
Vrijdag ging het in de persconferentie allereerst over Dusan Tadic, ook oud-speler van FC Groningen. De Telegraaf maakte een aantal dagen geleden bekend dat de aanvoerder van de Amsterdammers enige tijd geleden slachtoffer is geworden van een mislukte overval.
'Mmaar met Dusan is het nu goed. Het is alweer even geleden, maar het is verschrikkelijk als zoiets gebeurt', vertelde Schreuder daarover. De opvolger van Erik ten Hag wilde nog niet specifiek ingaan op de opstelling tegen de Groningers, maar het lijkt erop dat hij Brian Brobbey vanaf het begin laat spelen. Volgens Schreuder kan hij echter nog geen negentig minuten vol maken.
Oud-Ajacied Kasanwirjo blikt vooruit op zijn rol in het elftal van FC Groningen:
Kasanwirjo wil het team graag blijven helpen

Waar moeten we op letten?

Als FC Groningen kans wil maken op resultaat in de Johan Cruijff ArenA, dan zal het verdedigend beter moeten dan tegen FC Volendam. Dat de seizoensopening in de Eurborg nog niet van een leien dakje ging, zal mede te maken hebben met het feit dat de spelers in de achterhoede nog niet vaak samenspeelden, stappen moeten zetten en ook gewoonweg ervaring moeten opdoen.
Zo speelt Neraysho Kasanwirjo als rechtsback, heeft Radinio Balker slechts één eredivisiewedstrijd gespeeld en is nieuweling Isak Määttä pas net bij de club. Mike te Wierik zou als ervaren rot het slot op de deur moeten zijn, maar hij is in ieder geval aan de bal nog niet van het niveau dat het moet zijn.

Historie

FC Groningen ging 43 keer eerder op bezoek bij Ajax voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan werden er twee gewonnen, werd het zeven keer gelijk en won Ajax 34 keer.
Met welke opstelling speelt Groningen tegen Ajax?

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Ajax - FC Groningen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur. Oetse Eilander presenteert, Emiel Venema doet verslag vanuit het stadion en Paul Matthijs doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Nordin Musampa, Marin Sverko en Emmanuel Matuta zijn twijfelgevallen.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen: