Tonny promoot Delfzijl met zijn foto's via het weerbericht van RTL4

Tonny de Vries zet de kustlijn bij het strand van Delfzijl op de foto
Tonny de Vries zet de kustlijn bij het strand van Delfzijl op de foto © Merijn Slagter/RTV Noord
Weleens foto's van Delfzijl op televisie voorbij zien komen tijdens het weerbericht van RTL4? De kans is groot dat die gemaakt zijn door Tonny de Vries. De Delfzijlster heeft er inmiddels een sport van gemaakt om de Havenstad van haar mooiste kant te laten zien. 'Of ik een promotor van Delfzijl ben? Mwoah, ja wel een beetje hè?', klinkt het bescheiden.
De specialiteit van de fotograaf is de zonsopkomst, zo vertelt hij. 'Meestal ben ik er al 's ochtends vroeg bij, rond 04.15 of 04.30 uur. Dan zie je vanaf de dijk echt prachtige zonsopkomsten boven Duitsland. Vooral als het laag water is, heeft de Eems mooie weerspiegelingen.'
Een van Tonny's foto van een zonsopkomst bij Delfzijl op het weerbericht van RTL4
Een van Tonny's foto van een zonsopkomst bij Delfzijl op het weerbericht van RTL4 © Tonny de Vries

Delfzijl al tientallen keren op RTL's weerbericht

Het recept dat De Vries hanteert is bijna altijd hetzelfde: hij rijdt naar de Handelskade Oost, parkeert z'n auto langs de weg, om vervolgens gewapend met z'n camera en smartphone de trap op te lopen richting het strand. Daar zoekt hij het mooiste plekje om de zonsopkomst in beeld te brengen. Dat RTL4 de inzendingen van de Delfzijlster wel kan waarderen, blijkt wel uit het feit dat sinds december vorig jaar al 66 keer een foto van De Vries op tv te zien was.
Hij glundert als het ter sprake komt. 'Ik fotografeerde al veel langer, maar dat was het eigenlijk ook wel. Ik plaatste mijn foto's wel eens op de Facebookpagina Mooi Grunnen en toen opperde iemand dat ik mijn foto's ook maar eens naar RTL4 moest sturen', legt hij uit. 'Dat lukte en vanaf toen werd het een spelletje', lacht hij.

Trots

Nog belangrijker vindt De Vries het om Delfzijl met zijn foto's positief voor het voetlicht te brengen. 'Over Delfzijl wordt zo vaak negatief gedacht en gesproken, terwijl de stad zoveel moois te bieden heeft', vindt hij. 'Bij mijn foto's zet ik het Eemshotel er soms ook bij op. Laatst begreep ik dat mensen speciaal op het hotel waren afgekomen omdat ze het op mijn foto's hadden gezien. Dat vind ik geweldig.'
Een foto van Tonny van het Eemshotel in het weerbericht van RTL4
Een foto van Tonny van het Eemshotel in het weerbericht van RTL4 © Tonny de Vries
Terwijl hij een blik over het strand werpt, vervolgt hij zijn lofzang over de stad waarin hij al 54 jaar tot tevredenheid woont. 'Als het hier vol ligt met mensen op zonnige dagen, maar ook tijdens DelfSail of wanneer je al die fietsers over de dijk ziet; dat maakt mij als Delfzijlster trots. Hoe meer mensen de stad op waarde weten te schatten, hoe beter', vindt hij.
Is het dan één en al positivisme wat de klok slaat? 'Nee', zegt De Vries. 'Er is hier bij het strand niet eens een verkooppunt voor een ijsje of een koud drankje. De gemeente zou met iets bezig zijn, maar dat duurt maar en dat duurt maar. Eigenlijk kun je het niet maken dat hier niets is', meent hij. Als dat verkooppunt er wel is, weet De Vries wat hem te doen staat. 'Ja hoor, dat zet ik met alle liefde op de foto', besluit hij lachend.
Dit en meer is te zien in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen. Bekijk hem hieronder:
Expeditie Grunnen: Tonny promoot Delfzijl via het weerbericht van RTL4