Oud-medewerker Eurosonic Noorderslag voor de rechter voor fraude

Eurosonic Noorderslag in 2022
Eurosonic Noorderslag in 2022 © ANP
Een 33-jarige man uit Groningen moet maandag voor de politierechter verschijnen, omdat hij als medewerker van Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen ruim drie ton van de stichting heeft achterovergedrukt. De toenmalige financieel medewerker had het geld nodig voor zijn gokverslaving.
De zaak kwam vorig jaar aan het licht na een melding van de bank over dubieuze transacties. Er volgde bij de stichting een intern onderzoek en de medewerker bleek in de periode van november 2019 tot juli 2021 op verschillende manieren te hebben gefraudeerd.
Dago Houben, de directeur van ESNS, zei na de ontdekking dat hij verbijsterd was. De organisatie dacht eerst dat er enkele tientallen euro’s weg waren, maar het bedrag liep tijdens het onderzoek op naar rum 335.000 euro.

Verhulde de werkelijke aard van de transacties

De medewerker sluisde in het begin relatief kleine bedragen door naar goksites en maakte geld over naar zijn eigen rekeningen. Ook nam hij beltegoeden op. Hij verhulde de werkelijke aard van de transacties door de tenaamstellingen in bankoverschrijvingen aan te passen.
Ook deed de man zogenaamd terugbetalingen aan fictieve klanten nadat het festival begin vorig jaar door corona was omgezet in een online-evenement.

Op staande voet ontslag

De Groninger bekende meteen toen hij met deze ontdekking werd geconfronteerd. Hij werd direct ontslagen en de festivalorganisatie stelde met hem een betalingsovereenkomst op. De Stadjer ging gelijk in behandeling voor zijn verslavingsprobleem en zijn familie staat garant voor het bedrag.
De stichting heeft de interne betaalprocessen tegen het licht gehouden en opnieuw vastgesteld.