Bergwijn en Antony bezorgen FC Groningen in Amsterdam pittige oorwassing

Steven Bergwijn, hier in duel met Ramon Pascal Lundqvist, maakte een hattrick tegen FC Groningen
Steven Bergwijn, hier in duel met Ramon Pascal Lundqvist, maakte een hattrick tegen FC Groningen © OrangePictures
FC Groningen heeft zondagmiddag een fikse nederlaag geleden op bezoek bij landskampioen Ajax. Na een vroege achterstand maakten de Groningers nog gelijk, maar de ploeg was uiteindelijk niet opgewassen tegen de individuele kwaliteiten van de Amsterdammers: 6-1.
De wedstrijd was net goed en wel begonnen toen Steven Bergwijn de thuisploeg al op voorsprong schoot. Na matig verdedigen van de Groningers kon de Ajax-aanvaller rustig aannemen en binnen volleren: 1-0.
FC Groningen toonde echter veerkracht en rechtte de rug. Vanuit een counter vond Jørgen Strand Larsen met een assist op maat Cyril Ngonge. De snelle Belg kapte naar zijn linkerbeen en schoot raak: 1-1.

Antony doet FC Groningen pijn

De landskampioen liet zich niet stoppen door de hoge temperaturen in de Johan Cruijff ArenA. De Braziliaan Antony gedijde goed bij het warme weer en had het op zijn heupen. De nieuwe linksback van FC Groningen, Isak Määttä, werd bij vlagen zoek gespeeld door de Ajax-ster. Nadat zijn eerste poging op het dak van het doel belandde, liet de vlugge dribbelaar even later FC Groningen-doelman Michael Verrips kansloos met een stijlvol schot van afstand: 2-1.
Vlak voor rust liet Bergwijn nogmaals het net bollen voor het thuispubliek. Op aangeven van Antony kopte de aanvaller zijn tweede doelpunt van de middag binnen: 3-1.

Over en uit

Na rust stortte het Groninger kaartenhuis ter aarde. Ajax bleef continu dreigend voor het doel van sluitpost Verrips, een vierde Amsterdamse treffer hing dan ook in de lucht. De bezoekers kwamen eerst nog mondjesmaat voor het doel van de thuisploeg, mede door het frisse aanvalsspel van invaller Ragnar Oratmangoen,
Het duurde echter niet lang tot Steven Bergwijn aan alle Groningse hoop een einde maakte . Met zijn rechterbeen completeerde de aanvaller zijn hattrick: 4-1.

Pijnlijke middag

Ajax-middenvelder Kenneth Taylor maakte de middag nog wat pijnlijker voor de bezoekers. Op aangeven van Brian Brobbey kreeg de Alkmaarder alle tijd en ruimte om binnen te schieten: 5-1.
Ook Ajax-aanvaller Steven Berghuis deed nog een duit in het zakje en bepaalde zo de eindstand. Na een handsbal van Isak Määtä en overleg met de VAR wees arbiter Bas Nijhuis naar de stip. Berghuis benutte de strafschop kalm: 6-1.
Volgende wedstrijd
De mannen van trainer Wormuth moeten gauw de rug rechten. Volgende week zondag komt Go Ahead Eagles op bezoek in de Euroborg. Het eerste fluitsignaal klinkt om 12.15 uur.