Rondzwervende walrus Freya, die vorig jaar nog Schier aandeed, afgemaakt door Noren: 'Ongelofelijk'

Walrus Freya op Schiermonnikoog
Walrus Freya op Schiermonnikoog © Marcel de Vries/Wageningen University
Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen.
De Noorse autoriteiten hadden al gewaarschuwd Freya in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Volgens de Noren is het afmaken 'op humane wijze' gebeurd. De autoriteiten zeggen dat alle opties zijn overwogen, inclusief verplaatsen.

Freya deed vorig jaar Schier aan

Bij Freya gaat het om hetzelfde dier dat vorig jaar nog uitrustte op een Nederlandse onderzeeër, melden media. Tijdens haar tocht deed Freya ook Simonszand en Schiermonnikoog aan. Het was voor het eerst in 23 jaar dat in Nederland een walrus in het wild te zien was.

Publiekslieveling

De walrus werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden.
SOS Dolfijn, het kenniscentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, noemt het afmaken van de walrus 'Ongelofelijk. Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen…', twittert de organisatie.