Opstootjes voor aanmeldcentrum Ter Apel, geen aanhoudingen: 'Nare situatie'

Vechtpartij voor de poort van het aanmeldcentrum
Vechtpartij voor de poort van het aanmeldcentrum © ANP
Bij de hekken van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn zondag aan het einde van de middag ongeregeldheden uitgebroken. De politie kwam ter plekke en hield één betrokkene staande, maar volgens een politiewoordvoerster is uiteindelijk besloten om hem niet aan te houden.
Agenten zijn bij de overvolle opvang in Ter Apel om de situatie in de gaten te houden. De ruziënde partijen zijn volgens de politie uit elkaar gehaald. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geeft geen informatie, omdat de opstootjes buiten de hekken gebeurden.

Groep asielzoekers kwam verhaal halen

Een ANP-fotograaf ter plekke zag dat een groep van ruim honderd asielzoekers verhaal kwam halen bij en op de vuist ging met een groep van ongeveer tien andere mensen. Die zouden spullen van hen hebben gestolen. Vervolgens vlogen tassen en bedden door de lucht.
Het is al maandenlang onrustig bij Ter Apel. Dat komt doordat de hele asielketen verstopt zit. Statushouders, die in Nederland mogen blijven, kunnen geen huis krijgen en blijven dus noodgedwongen in een asielzoekerscentrum wonen. Daardoor is er geen plek voor nieuwe asielzoekers.

Tientallen asielzoekers voerden actie

Ook crisisnoodopvanglocaties lossen de tekorten niet op. In Ter Apel moeten daardoor noodgedwongen mensen in de buitenlucht slapen.
Enkele tientallen asielzoekers hebben daarom de laatste dagen actie gevoerd. Tot zondagavond lagen ze voor de poorten van het terrein, weigerden ze eten en drinken, en weigerden ze in geïmproviseerde tenten te gaan liggen. Zondagavond stopten ze met die actie.
Mijn eerste prioriteit is dat de vrouwen en kinderen daar veilig kunnen overnachten
Staatsssecretaris Eric van der Burg

Ook komende nacht slapen weer mensen buiten

Ook in de nacht van zondag op maandag zullen naar verwachting mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag aan het begin van de avond. 'We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken.'

Staatssecretaris: 'Nare situatie'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) noemt het 'een nare situatie' dat de politie zondag heeft moeten ingrijpen. 'Op dit moment is mijn eerste prioriteit dat de vrouwen en kinderen die daar staan veilig naar binnen kunnen en veilig kunnen overnachten', aldus Van der Burg. 'Ik sta op dit moment in nauw contact met het COA en de politie om ervoor te zorgen dit gebeurt en er geen vrouwen en kinderen buiten slapen.'