112-nieuws maandag 15 augustus: Politiehelikopter vliegt laag boven Stad • Recreanten redden koe uit water Enumatil

De koe zwemt (met behulp van het bootje) naar een geschikte plek om op land te worden getrokken
De koe zwemt (met behulp van het bootje) naar een geschikte plek om op land te worden getrokken © Jelte Haumersen/112Groningen
In dit liveblog houden we je deze zondag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

21.00 Politiehelikopter vliegt laag boven Stad

Een helikopter van de politie heeft maandagavond voor consternatie gezorgd in de stad Groningen. De heli vloog uiterst laag en maakte een aantal rondjes boven de Stad. Door het lawaai gingen veel Stadjers naar buiten om te kijken wat er aan de hand was.
Een woordvoerder van de politie zegt van niets te weten.
Politieheli vliegt laag boven Stad
Politieheli vliegt laag boven Stad © RTV Noord

20.50 Vrouw gewond aan been bij val in sloot

Een vrouw is gewond geraakt bij een val in een sloot aan de Houtsingel bij de wijk Oostindie in Leek. Hoe ze in de sloot is beland, is onbekend. De brandweer heeft haar uit het water gehaald. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Met vereende krachten werd de vrouw door de brandweer op de wal gehaald
Met vereende krachten werd de vrouw door de brandweer op de wal gehaald © Jordi Haverdings/ 112 Groningen

17.15: Mensen op bootje redden samen met brandweer koe uit water in Enumatil

In Enumatil is een koe uit het water gered. Recreanten die op hun bootje voorbijvoeren zagen het beest in nood. Ze bonden de koe met een touw achter de boot vast en hebben het dier naar een plek gevaren waar ruimte was om het op wal te trekken.
Op die plek, in de Matsloot ter hoogte van de brug Auwematil aan de Pasop, lukte het een aantal brandweerlieden met behulp van voorbijgangers en omwonenden om de koe op het droge te krijgen. De zwempartij is de koe niet in de koude kleren gaan zitten. Het beest was bekaf en kon pas na een tijdje weer op haar poten staan.
Overigens had het niet veel gescheeld of de koe had het avontuur helemaal niet overleefd. De recreanten waren met hun bootje eigenlijk op weg het Leekstermeer, maar namen de verkeerde afslag en kwamen toen de uitgeputte koe in het water tegen.
Brandweerlieden trekken de koe uit het water
Brandweerlieden trekken de koe uit het water © Jelte Haumersen/112Groningen

17.10: Auto rolt in Sappemeer van oprit de vijver in

Aan de Doorloper in Sappemeer is een auto te water geraakt. Omstanders zagen de auto het water inrollen en belden 112. Al gauw bleek dat er niemand in het voertuig zat.
De auto is vanaf de oprit van een huis, die tegenover de vijver ligt, het water ingerold. Vermoedelijk heeft de eigenaar de handrem er vergeten op te zetten. De eigenaars zeiden aanvankelijk geen idee te hebben waarom er ineens zoveel brandweer voor de deur stond, tot ze hun eigen auto niet meer voor hun huis zagen staan.
Een berger komt ter plaatse om de auto uit het water te vissen.
De brandweer kon snel constateren dat er niemand in de auto zat
De brandweer kon snel constateren dat er niemand in de auto zat © Dennis Venema

13.05: Rook trekt door Borgercompagnie na brand in mestbult

Een brand in een mestbult in Borgercompagnie zorgt voor rookontwikkeling in het dorp. Volgens een getuige trekt de rook richting Sappemeer. Hoe de brand in de mestbult is ontstaan is niet bekend. De brandweer is inmiddels ter plaatse om de brand te blussen.
De rook trekt over Borgercompagnie
De rook trekt over Borgercompagnie © Venema Media

11.15: Kinderdagverblijf in Stad ontruimd na gaslek

Een kinderdagverblijf aan de Huygensstraat in de stad Groningen is maandag aan het eind van de ochtend door de brandweer ontruimd nadat een gaslucht in het gebouw werd geroken. Volgens de politie is in de nabije omgeving een gasleiding beschadigd geraakt tijdens graafwerkzaamheden, waardoor de omgeving rondom de Huygensstraat is afgezet.
De kinderen uit het kinderdagverblijf zijn naar een andere opvanglocatie gebracht, zodat de brandweer het pand kan ventileren. Monteurs van Enexis repareren de gasleiding.
De politie begeleidt de kinderen en hun leidsters naar een andere plek
De politie begeleidt de kinderen en hun leidsters naar een andere plek © ProNews

8.15: Auto in de sloot in Ganzedijk

In Ganzedijk is een automobilist met de auto in de sloot geraakt. Er kwam een ambulance ter plaatse om de vrouw te controleren op eventuele verwondingen. Het is onbekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Volgens een persfotograaf ter plaatse zou de vrouw achteruit van de oprit gereden zijn.
Er kwam brandweer, ambulance en politie ter plaatse
Er kwam brandweer, ambulance en politie ter plaatse © 112 Groningen

02.00: Man dreigt met scherp voorwerp

In Groningen heeft de politie een man aangehouden die iemand zou hebben bedreigd met een scherp voorwerp. Tijdens de aanhouding moesten de agenten richten met een stroomstootwapen. Het was echter niet nodig om dat te gebruiken, want de verdachte werd daarna rustig.
De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex. Hij heeft in ieder geval een gebiedsverbod van acht uur gekregen. Dat is voor de verdachte al het tweede gebiedsverbod. Bij drie zal de man een gebiedsverbod van twee weken krijgen.

01.30: Hooibalen branden in Nuis

Aan de Lietsweg in Nuis heeft in de nacht van zondag op maandag een stapel hooibalen in brand gestaan. Even verder, aan de Turfweg, stonden ook hooibalen in brand. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.
De brandweer blust de hooibalen
De brandweer blust de hooibalen © Persbureau Meter

00.00: KEI-lopers zorgen voor drukte

De politie heeft zondagavond een groep KEI-lopers moeten begeleiden die zich voor een kroeg aan de Grote Kromme Elleboog in Stad hadden verzameld. Er hebben zich geen problemen voorgedaan, maar de kroegeigenaar had niet gerekend op de grote toestroom van nieuwe studenten.
Zondagavonddrukte in de Grote Kromme Elleboog
Zondagavonddrukte in de Grote Kromme Elleboog © Politie Groningen-Noord