Stroomstoring ten oosten van Groninger binnenstad opgelost (update)

De Stadsschouwburg in Groningen staat ook in het getroffen gebied
De Stadsschouwburg in Groningen staat ook in het getroffen gebied © FPS/Jos Schuurman
Door een stroomstoring hebben verschillende straten ten oosten van de Groninger binnenstad maandagochtend anderhalf uur zonder elektriciteit gezeten.
Volgens netbeheerder Enexis waren 75 postcodes, zo'n 1200 adressen, getroffen. Het ging daarbij grofweg om het gebied tussen het Schuitendiep en de Oostersingel en de W.A. Scholtenstraat en het Damsterdiep - tussen het centrum en het UMCG.

Oorzaak nog onbekend

De storing begon om 9.50 uur. Monteurs van netbeheerder Enexis slaagden erin de stroomvoorziening kort voor 11.30 uur te herstellen.
Het ging volgens Enexis om een spontane kabelstoring, de oorzaak is nog onbekend.
Het gebied van de stroomstoring in Stad
Het gebied van de stroomstoring in Stad © Enexis

Derde storing in drie dagen

Het was al de derde stroomstoring in een paar dagen tijd in de gemeente Groningen. Zaterdagavond was er een onderbreking in Haren, zondag viel de elektriciteit uit in stadswijk De Wijert.
Ook in die gevallen ging het om spontane kabelstoringen.

Veroorzaakt door de droogte?

Of de storingen door de huidige hitte en droogte zijn veroorzaakt, kan Enexis niet zeggen. 'Onze kabels liggen vrij diep in de grond (30 tot 100 centimeter). Maar als die grond komt droog te liggen, en onze kabels dus ook, dan kan dat de kans op kabelbreuk wel verhogen', zegt woordvoerder Tim van Ham.
'Maar in veruit de meeste gevallen wordt een kabelstoring gewoon veroorzaakt door kortsluiting. Het omliggende net krijgt daardoor een optater. Zwakke delen in het netwerk kunnen dat niet aan en vallen dan uit', legt Van Ham uit.
Het bericht is aangevuld met een toelichting van Enexis en het nieuws dat de storing is opgelost.