RUG zakt op ranglijst beste universiteiten ter wereld

De Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen © Marketing Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar iets gezakt in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. De RUG bekleedde vorig jaar nog de 64ste plek, dit jaar is dat plek 66.
De Universiteit Utrecht is volgens de Shanghai Ranking nog altijd de beste Nederlandse universiteit, al zakt ook Utrecht: van plek 50 naar 54. De derde Nederlandse universiteit in de top 100 is de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die terugkeert op plaats 87 eindigt. De Universiteit Leiden valt dit jaar buiten de top 100.

Jaarlijks samengesteld

De Academic Ranking of World Universities (ARWU), zoals de ranglijst voluit heet, wordt sinds 2003 jaarlijks samengesteld.
Voor de lijst worden universiteiten beoordeeld op factoren als het aantal artikelen dat onderzoekers in wetenschappelijke tijdschriften publiceren en het aantal onderzoekers dat vaak wordt geciteerd door andere wetenschappers.

Amerikanen en Britten bovenaan

Zoals gebruikelijk maken Amerikaanse en Britse universiteiten de dienst uit in de Shanghai Ranking. In de top 10 staan ook dit jaar weer acht Amerikaanse en twee Britse universiteiten. De hele top 3 is Amerikaans, waarbij Harvard University in Cambridge (VS) de ranglijst net als in voorgaande jaren aanvoert.