Wilco bezoekt alle amateurclubs in de provincie: 'Bij Omlandia meer voetbalsfeer dan in Camp Nou'

Groundhopper Wilco Polinder op bezoek bij VV Omlandia in Ten Boer
Groundhopper Wilco Polinder op bezoek bij VV Omlandia in Ten Boer © RTV Noord
Onder voetballiefhebbers is het een bekende term: groundhoppen. Wie dat doet, maakt er een sport van om zoveel mogelijk voetbalstadions te bezoeken. Wilco Polinder heeft zijn emplooi gevonden in het amateurvoetbal. Hij wil alle sportparken van amateurvoetbalverenigingen in ons land bezoeken en maandag streek hij bij Omlandia in Ten Boer neer.
Eenmaal op een sportpark aangekomen, schiet Polinder een reeks foto's, die hij later met een tekst over de amateurclub in kwestie op de social mediakanalen van Nederlandse Velden plaatst. Om te voorkomen dat Polinder op hermetisch afgesloten sportparken stuit, bereidt hij zich goed voor. Daardoor treft hij maandag geen dicht hek aan als hij bij Omlandia in Ten Boer op bezoek gaat, maar heet vrijwilliger Bé Luider hem welkom.
'Ik doe dit omdat ik het leuk vind', luidt Polinders eenvoudige uitleg om de vele honderden amateurvoetbalverenigingen die Nederland rijk is, bij langs te gaan. Telkens weer hoopt hij een voetbalonderkomen aan te treffen dat bij hem het 'wauw-effect' oproept. 'Plekken waar je niks anders ruikt en proeft dan voetbal', zo omschrijft hij.
Groundhopper Wilco wil álle amateurvoetbalclubs in ons land bezoeken

'Het gaat om voetbal, niet om geld'

Met een stalen gezicht durft de groundhopper te beweren dat je bij amateurclubs zoals Omlandia de juiste voetbalsfeer eerder zult aantreffen dan in Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. 'Hier gaat het echt om voetbal en de derde helft. Dat is toch geweldig?', zegt Polinder, terwijl hij voor de Wim Bathoorn-tribune van Omlandia staat. 'Hier gaat het niet om geld, het gaat om voetbal.'
Bij elk sportpark dat Polinder bezoekt, verdiept hij zich kortstondig in de club, zodat hij de juiste snaar hoopt te raken in de teksten die hij bij de foto's plaatst. 'Zo hoor ik net dat de tribune die hier in Ten Boer staat, afkomstig is van de voormalige voetbalvereniging Neptunia uit Delfzijl. Dat zijn toch wel feitjes waar ik naar zoek', vertelt de groundhopper, die stiekem op elk sportpark een tribune hoopt aan te treffen.

Grootste tribune

Terwijl Polinder op het hoofdveld van Omlandia staat, kijkt hij aandachtig naar de tribune. Niet zonder reden, want hij rekent minutieus uit hoeveel zitplaatsen de tribune heeft. 'Uiteindelijk wil ik daarmee uitzoeken welke club per provincie de grootste tribune heeft', legt hij uit.
Hoe hoog Omlandia op die lijst staat is nog even afwachten: aan het eind van dit jaar hoopt Polinder alle Groningse amateurvoetbalverenigingen bezocht te hebben.