Ruim honderd aanhoudingen na boerenprotesten

Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen
Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen © Noordernieuws
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie.
Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen.

Langzaam rijdende voertuigen

De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit. Het aantal bekeuringen rond snelwegen is sinds 22 juni opvallend sterk gestegen.
Rond die tijd begonnen de protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid. Zo nam volgens de politie het aantal bekeuringen voor langzaam rijdende motorvoertuigen op de snelweg fors toe.
Bij blokkades en brandstichtingen werden mensen aangehouden voor strafbare feiten zoals openlijke geweldpleging tegen goederen of personen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn een paar verdachten gearresteerd voor poging tot doodslag of moord. De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar.

A7

Het gaat om landelijke cijfers. Ook in onze provincie is een aantal mensen opgepakt vanwege protesten. Zo zitten er nog drie mannen vast die worden verdacht van afvaldumping bij de A7 ter hoogte van Marum.
Ook werden twee mannen aangehouden bij een protestactie op een viaduct over de A7 bij Marum. Volgens de politie gebeurde dit nadat ze twee agenten hadden beledigd.
Hoeveel aanhoudingen die verband houden met de boerenprotesten er de afgelopen weken exact zijn gedaan in onze provincie, is niet bekend.