Van Klinken zet unieke prestatie neer met EK-brons: 'Het mooiste wat er is' (update)

Bronzen Jorinde van Klinken (r)  viert een feestje met gouden Jessica Schilder
Bronzen Jorinde van Klinken (r) viert een feestje met gouden Jessica Schilder © ANP
Jorinde van Klinken heeft knap brons veroverd op de EK atletiek in München. De 22-jarige atlete van Groningen Atletiek deed dat op het onderdeel kogelstoten. Ze zorgde daarmee voor een unieke prestatie. Dinsdag komt ze ook nog in actie in de finale van het discuswerpen.
Van Klinken stootte de kogel naar 18 meter en 94 centimeter. Landgenote Jessica Schilder werd Europees Kampioen met een afstand van 20 meter 24. De 23-jarige Volendamse stootte de kogel als eerste Nederlandse vrouw ooit over de 20 meter.
Bovendien pakte een Nederlandse vrouw nog nooit eerder een EK-medaille in het kogelstoten. De Portugese Auriol Dongmo (19,82) legde beslag op het zilver.

'Verrassing, want trainingen gingen ruk'

Voor Van Klinken, die dus ook nog meedoet aan het onderdeel discuswerpen, kwam de medaille als een zeer aangename verrassing. 'Eigenlijk was twee medailles halen hier aan het begin van het seizoen wel mijn doel, maar ik heb eigenlijk het hele outdoor-seizoen nog geen goede stoot gehad. De trainingen sinds het WK gingen ruk, dus het is wel een beetje een verrassing dat het nu zo goed gaat', vertelt ze lachend in gesprek met de NOS.

'Kan alleen maar heel blij zijn hiermee'

Van Klinken kwam in haar tweede poging tot de afstand die goed was voor het brons. 'Ik raakte die heel goed op mijn vingers. Ik weet wel dat als dat gebeurt, dan scheelt dat soms wel anderhalf tot twee meter met wanneer je hem helemaal mist. Ik raakte hem dus gewoon heel goed. Indoor was ik echt wel in staat om twintig meter te stoten, dus als je het daarmee vergelijkt, dan zit negentien er wel gewoon in. Maar met alle voorbereidingen en mijn blessure die zelfs nog erger is geworden, kan ik alleen maar heel blij zijn hiermee.'

'Uitzonderlijke prestatie'

De atlete kan vooral genieten van het feit dat ze samen met Jessica Schilder op het podium staat. 'Dat is toch echt het mooiste wat er is. Ik denk dat alle Nederlandse fans alleen maar de wedstrijd van hun leven kunnen hebben gezien net. Het was van tevoren al bekend dat nog nooit een Nederlandse vrouw een EK-medaille heeft gehaald op het onderdeel kogelstoten, en nu twee. Dus dat is uitzonderlijk', jubelt ze.

Kogel en discus, een bijzondere combinatie

Dat Van Klinken meedoet aan zowel het kogelstoten als het discuswerpen is bijzonder. Ze is de enige vrouw bij de EK in München die deze twee onderdelen combineert. Ze vindt het lastig om aan te geven waar haar hart ligt.
'Elke keer wisselt het. Vroeger haalde ik alleen maar kogel-medailles en zeiden ze: zou je niet stoppen met de discus? Toen werd ik beter in discuswerpen, wierp ik zeventig meter, en zeiden ze: zou je niet stoppen met de kogel? Ik wil nu eindelijk bewijzen dat het beide kan.'

'Moeilijk om zo snel te schakelen qua techniek'

Voor Van Klinken was het daardoor een drukke dag, want eerder op de avond plaatste ze zich ook voor de finale van het onderdeel discuswerpen, en dat ging moeizaam. Na twee ongeldige worpen, kwam ze in haar derde worp tot 62 meter en 18 centimeter, waardoor ze de zevende afstand wierp in de kwalificatie.
'Het is heel moeilijk om zo snel te schakelen qua techniek en dat is eigenlijk ook het grootste probleem geweest outdoor, dat mijn discustechniek in de weg zat bij het kogelstoten. Dus dat was hier waarschijnlijk ook een beetje het geval, omdat je op één dag zo snel moet switchen en dat heb ik al lang niet meer gedaan. Ik ben blij dat het goed is gekomen. Ik wierp wel ver, maar gewoon ongeldig. Dus ik maakte me op zich niet echt zorgen, maar gelukkig was die derde wel geldig', aldus Van Klinken.

Dinsdagavond finale discus

Het persoonlijk record van Van Klinken bij het discuswerpen staat op 70 meter en 22 centimeter. Dit seizoen kwam ze nog niet verder dan 65 meter en 66 centimeter. De finale van het discuswerpen is dinsdagavond vanaf 20.55 uur.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Jorinde van Klinken.