Lopend Vuur: De beving van Huizinge heeft ook Den Haag wakker geschud

Toenmalig minister van Economische Zaken, Wiebes, op bezoek in Huizinge
Toenmalig minister van Economische Zaken, Wiebes, op bezoek in Huizinge © ANP
Het was de zwaarste beving die de gaswinning in Groningen tot nu toe heeft veroorzaakt.
Vandaag, tien jaar geleden om 1 minuut over half elf 's avonds beefde de Groninger bodem als nooit tevoren. In heel Noord-Groningen, maar ook in grote delen van Stad zaten mensen rechtop in bed, te schudden op de bank of liepen in paniek naar buiten.
De beving met een kracht van 3.6 op de Schaal van Richter veroorzaakte letterlijk en figuurlijk een schokgolf in onze provincie.

Gaswinning naar nul

Wat volgde was verdriet, boosheid en de roep om actie. Veel Groningers hadden het gevoel dat hun angsten en zorgen niet serieus werden genomen, laat staan dat de schade aan hun huizen fatsoenlijk werd hersteld.
Nu, tien jaar later, is er veel gebeurd. De gaswinning uit het Groningenveld gaat uiteindelijk naar nul, er is een parlementaire enquête naar wat er fout is gegaan de afgelopen jaren en er zijn diverse subsidies en tegemoetkomingen voor burgers. Toch wachten nog altijd veel Groningers in onzekerheid op versterking of vervanging van hun woning.
In het Lopend Vuur vragen we ons af of die harde klap van tien jaar geleden ons wellicht ook iets positiefs heeft gebracht. Aandacht en erkenning wellicht?
De stelling in ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Strand Larsen

'Voor 10 miljoen moet FC Groningen Strand Larsen laten gaan' was ons Lopend Vuur van maandag. Daar was 72 procent van de stemmers het mee eens. Bijna 28 procent ziet de Noor liever niet vertrekken voor dat geld. In totaal brachten 4.376 mensen hun stem uit.