Raad van State moet beslissen in conflict over damwand Appingedam

© Lex van Lieshout / ANP
Terwijl de houten damwand aan het Nieuwe Diep in Appingedam op instorten staat, voeren waterschap Noorderzijlvest en woningcorporatie Woongroep Marenland al bijna een jaar een rechtszaak over de reparatie- en onderhoudskosten. Maandag boog de Raad van State zich erover in hoger beroep.
Noorderzijlvest wil dat Marenland de rekening betaalt maar Woongroep Marenland wijst naar de gemeente Eemsdelta. Het gaat om een veertig meter lange damwand op het voormalige Borga-terrein. De tuinen van zes huurwoningen aan De Smederij grenzen er direct aan. De huizen zijn eigendom van Marenland.

Elke twee maanden inspectie

Omdat de houten beschoeiing het dreigt te begeven, vindt elke twee maanden inspectie plaats. Met noodreparaties wordt de damwand overeind gehouden. Gevaar voor de bewoners van de woningen zou er niet zijn. Wel bestaat de kans dat stukken tuin in het water verdwijnen.
Projectleider Erik Siemer van Marenland zegt wel een idee te hebben van de kosten van reparatie en onderhoud, maar hij wilde er maandag in Den Haag niets over kwijt.

Vergunning uit 1984

Aan de basis van het conflict tussen Noorderzijlvest en Marenland ligt een vergunning uit 1984. Die werd door het waterschap verleend aan de toenmalige gemeente Appingedam. Appingedam kon daarmee een lange damwand aanleggen langs gronden die eigendom waren van de gemeente.
Veertig meter van die damwand ligt in het Nieuwe Diep aan het voormalige Borga-terrein. De gemeente verkocht dit terrein in 1986 aan woningbouwstichting Patrimonium. Marenland nam de locatie vervolgens over van Patrimonium. De corporatie stelt dat het terrein destijds is verkocht aan Patrimonium zonder de damwand.

Strookje grond

De damwand viel buiten de koopovereenkomst. Dat heeft te maken met een strookje grond van 1,5 meter breed tussen de damwand en het voormalige Borga-terrein. Dat strookje, met aan de ene kant dus de beschoeiing en aan de andere kant de grond van Marenland, is eigendom van het waterschap.
Vanwege deze strook grond van het waterschap is er aan het eigenaarschap van de damwand niets veranderd, vindt Marenland. De gemeente is nog steeds eigenaar en moet het onderhoud betalen. Marenland heeft aan Noorderzijlvest gevraagd om de gemeente te verplichten de beschoeiing aan te pakken en dat ook te blijven doen. Noorderzijlvest heeft dit handhavingsverzoek afgewezen.

Grootste belang

Het waterschap vindt dat de onderhoudsplicht ligt bij degene die het grootste belang heeft bij de beschoeiing. Dat is Marenland, zegt Noorderzijlvest. Wie eigenaar is van de grond maakt volgens het waterschap niet uit. Daar moet de Raad van State uitspraak over doen. Dat duurt naar verwachting zes weken.