10 jaar na Huizinge: Plaats Melkema krijgt weer een functie

Plaats Melkema
Plaats Melkema © Cunera van Selm/RTV Noord
Plaats Melkema in Huizinge stond er jarenlang verloren bij. Tien jaar na de aardbeving van Huizinge gaat de horecaboerderij weer open. De officiële opening is op 7 september.
De historische boerderij dreigde enkele jaren geleden in te storten door de aardbevingen. De NAM kocht daarop het pand en sluisde het weer door naar stichting Het Groninger Landschap.
10 jaar na Huizinge: Plaats Melkema krijgt weer een functie
Voor Marco Glastra van Het Groninger Landschap was 16 augustus 2012, de dag van de aardbeving in Huizinge, een bijzondere. 'Ik verhuisde die dag terug naar Groningen en zat op de bank. Het hele huis begon te trillen.'

Monumentale waarde niet aantasten

Later ging hij werken voor Het Groninger Landschap en ontfermde hij zich over Plaats Melkema. 'Wij kunnen als Groninger Landschap een rol spelen om dat erfgoed, dat zwaar beschadigd is, een nieuwe toekomst te geven.'
Het voorhuis van Plaats Melkema laten ze voorlopig nog ongeroerd. 'We hopen dat te kunnen herstellen als de bevingen zijn afgelopen. Op deze manier tasten we de monumentale waarde niet aan', zegt Glastra. De rest van de boerderij is al wel klaar voor gebruik. Het huis wordt in de komende maanden bewoond en de schuren zijn voor het dorp.