OM wil celstraf en contactverbod voor stalker: 'Wanneer dringt het tot u door dat ze u niet moet?'

Achtervolging, foto ter illustratie
Achtervolging, foto ter illustratie © Flickr/Patrik Nygren (Creative Commons)
Tegen een 34-jarige man uit Groningen is een celstraf geëist van 184 dagen, waarvan honderd dagen voorwaardelijk. Daarnaast wil justitie een contactverbod voor de man. De Stadjer wordt verdacht van stalking en mishandeling van een vrouw.
Het stalken duurde volgens de aanklager zeker drie maanden. 'Wanneer dringt het tot u door dat ze geen contact met u wil', vroeg de officier aan de verdachte.

Niet verkroppen

De man werkte vorig jaar een tijd samen met de vrouw. Ook zochten ze elkaar buiten het werk op. Op het moment dat de vrouw minder contact met hem wilde, drong hij aan op gesprekken waarbij ze elkaar in de ogen konden kijken. Dat weigerde de vrouw meerdere keren. De man kon dat moeilijk verkroppen.

Uitgedaagd

Vanaf afgelopen oktober tot half januari van dit jaar zou hij haar veelvuldig hebben gebeld, berichten hebben gestuurd en hebben uitgedaagd met teksten. Dat deed hij via sociale media en voicemail. Hij greep alles aan om in gesprek te komen met de vrouw.

Op raam bonzen

Meerdere keren stond de man voor het huis van de vrouw. Ook bonsde hij op haar raam omdat ze niet voor hem opendeed. Hij schakelde zelfs een vriend en haar ouders in, om de vrouw tot een gesprek te bewegen. Naar verluidt zou de man haar op één dag maar liefst veertig keer anoniem hebben gebeld. Maar dat ontkent hij stellig. Uiteindelijk moest de wijkagent er aan te pas komen. Die verzocht de man met klem te stoppen met zijn gedrag. Aanvankelijk beloofde hij dat, maar al snel verviel hij in oud gedrag.

Ruzie

Behalve het stalken wordt de man mishandeling verweten. Hij kwam de hal van de flat van de vrouw binnen door achter haar aan te lopen. De vrouw wilde niet met hem praten. Toen ze het gebouw wilde verlaten zou hij haar tegen een deur hebben geduwd, aan haar haren hebben getrokken en haar op de grond hebben gegooid. Camerabeelden legden de ruzie vast.

'Geen vertrouwen in justitie'

De man werd opgepakt en zat 84 dagen in voorarrest. Hij weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. 'Want ik heb geen vertrouwen in justitie', zei hij tegen de rechters. Op zijn strafblad staan zeer oude feiten, waaronder ook eerdere stalking en huisvredebreuk.
Als de rechtbank meegaat met de eis, dan hoeft de man niet meer de cel in. Wel blijven 100 dagen celstraf voor hem op de plank liggen als waarschuwing. Omdat beiden destijds samenwerkten wilde hij met haar praten, stelde de man, zodat hun werk er niet onder zou lijden. Maar dat verhaal gelooft de officier niet.

'Vrouwen zijn ingewikkeld'

Om extra gewicht in de schaal te leggen wil de officier ook dat de man een contactverbod krijgt met de vrouw. De man liet weten dat hij zich daar tegen verzet omdat de vrouw hem zelf ook zou hebben benaderd. 'Vrouwen zijn ingewikkeld', zei hij. 'Zo willen ze wél en dan géén contact.'
Inmiddels woont de vrouw ergens anders. Haar leven is ernstig veranderd door het gedrag van de man. Dat liet ze via een brief weten aan de rechtbank. Ze claimt ruim 6.000 euro schadevergoeding.