Tien maanden cel tegen geëist tegen man die onder invloed ernstig ongeluk veroorzaakte

Hulpdiensten rondom de auto op de Pop Dijkemaweg in november 2020
Hulpdiensten rondom de auto op de Pop Dijkemaweg in november 2020 © ProNews
Tien maanden cel en een rijontzegging voor drie jaar. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen een 32-jarige man uit Zuidwolde voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval, met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.
Het ongeluk gebeurde op 22 november 2020 op de Pop Dijkemaweg in Groningen. Rond twee uur 's nachts kreeg de politie een melding van het ongeval. Agenten troffen een Ford Focus aan die in onderdelen op de weg lag. Het motorblok van de auto lag verderop in de straat. De 32-jarige bestuurder lag buiten bewustzijn op het wegdek. Twee vrouwelijke inzittenden, van 40 en 30 jaar, konden zelfstandig uit de auto komen.
Eén vrouw liep door het ongeluk een hersenschudding op. De andere vrouw moest met spoed worden geopereerd aan een darmperforatie.

Tegen een boom tot stilstand

De twee vrouwen en de man kenden elkaar. Ze waren elkaar bij een feestje in de wijk Beijum tegengekomen. Gedrieën gingen ze in de auto nog even sigaretten halen. Tijdens het rijden was het één van de vrouwen opgevallen dat de man de bochten amper haalde en dat hij wel heel hard reed.
Uit onderzoek bleek later dat de man tussen de 75 en 85 kilometer per uur moet hebben gereden, op een weg waar maximaal 50 kilometer is toegestaan. Hij raakte een vluchtheuvel en kwam daardoor met forse snelheid tegen een stoep aan. Slingerend scheurde hij door de bocht en kwam tegen een boom tot stilstand.

Door kapot raam naar buiten geslingerd

Het portier van de auto bleek nog dicht, maar het raam aan de bestuurderszijde was versplinterd. Waarschijnlijk is de man door het kapotte raam naar buiten geslingerd. Onderdelen van de auto raakten door het ongeval een geparkeerde auto en een woning.

Rijbewijs was al ingevorderd vanwege aanrijding

De 32-jarige bestuurder lag een dag in coma en had een gebroken sleutelbeen. Uit bloedonderzoek bleek dat de man 2,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Ook had hij cocaïne gebruikt. Hij reed ook zonder rijbewijs, omdat die twee maanden eerder al was ingevorderd vanwege het rijden onder invloed en ook het veroorzaken van een aanrijding.

'Wonder'

Bij het ongeluk op de Pop Dijkemaweg reed hij onverzekerd en had hij geen geldig rijbewijs op zak. Daarbij had hij gedronken, drugs gebruikt en bovendien veel te hard gereden. 'Het is een wonder dat iedereen hier nog zit', zei de officier. Zij neemt het de man zeer kwalijk dat hij de regels aan zijn laars lapte, kort nadat zijn rijbewijs was ingenomen. 'Er hadden ook andere mensen op straat kunnen zijn', zegt ze.
In de nacht van het ernstige ongeval reed de man in de auto van zijn werkgever. Die verlengde zijn arbeidscontract niet. De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.