Boer Wiertsema dient klacht in tegen CdK René Paas

Commissaris der Koning René Paas
Commissaris der Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord
Boer Nico Wiertsema uit Garsthuizen heeft een klacht ingediend tegen commissaris van de Koning René Paas. Wiertsema hekelt het optreden van Paas als voorzitter van een bijeenkomst van Provinciale Staten, omdat Paas in de ogen van Wiertsema onvoldoende onafhankelijk opereerde.
Aanleiding voor de klacht was de bijdrage van Edward Stulp, raadslid van de gemeente Eemsdelta en vertegenwoordiger van de Statenfractie van Groninger Belang. Tijdens de avond werd er gesproken over de omstreden grondtransacties van Groningen Seaports en het rapport van hoogleraar Marcel Boogers.

'Zakelijk opportunisme'

Boogers concludeerde eerder dat zowel Seaports, de provincie en de gemeenten Eemsmond en Delfzijl fout handelden rond de grondtransacties bij de komst van Google. Er ontstond een cultuur van ‘zakelijk opportunisme’, zo concludeerde Boogers onder meer.
Stulp wilde tijdens de bijeenkomst in juli daar enkele opmerkingen over maken. Hij verbaasde zich over enkele conclusies van Boogers en noemde het ‘opmerkelijk dat de commissie in de gepasseerde grondtransacties geen overheidssteun ziet.’ Commissaris van de Koning René Paas corrigeerde Stulp daarop en stelde dat de bijeenkomst niet bedoeld was om politiek te bedrijven. Stulp zou alleen inhoudelijke vragen mogen stellen, zonder zijn mening door te laten sijpelen.
Nu is het tijdens Stateninformatiedagen gebruikelijk dat leden van Provinciale Staten vooral inhoudelijke vragen stellen, om vervolgens tijdens commissie- of statenvergaderingen hun politiek punt te kunnen maken. Stulp, die als raadslid minder bekend is met de mores in het provinciehuis, werd daar door Paas op gewezen.

Langere strijd

Desalniettemin ziet advocaat Henri Sarolea ruimte om namens boer Nico Wiertsema een klacht in te dienen bij de commissie Rechtsbescherming. Sarolea stelt dat Paas naast de opmerking richting Stulp verderop in het gesprek ook de schijn van partijdigheid opwekte. Volgens de boer gaf Paas zelf tijdens de bijeenkomst wél zijn mening, daar waar hij het Stulp verbood.
Boer Nico Wiertsema en zijn advocaat Henri Sarolea strijden al langer tegen de gebeurtenissen bij Groningen Seaports. De boer stelt flink benadeeld te zijn door het havenbedrijf, waardoor hij zijn grond aan Bakker Bierum moest verkopen, die het vervolgens met forse winst doorverkocht voor de bouw van een datacenter van Google. Wiertsema zegt slachtoffer te zijn van het 'zakelijk opportunisme' van Groningen Seaports. Tijdens een van de rechtszaken die Wiertsema hierover aanspande, gaf een van de rechters aan dat Wiertsema misleid was.

Reactie Paas

Commissaris van de Koning René Paas wil niet reageren op de aantijgingen van Wiertsema en Sarolea. ‘Deze klacht is in behandeling bij de commissie Rechtsbescherming, daarom kunnen we hierover nu geen uitspraken doen. We wachten het oordeel van de commissie af’, meldt een woordvoerder van de provincie namens Paas.