Uitzonderlijk onrustig in Ter Apel: wegen rondom azc afgesloten, geen slaapplaats voor 300 asielzoekers (update)

De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes die een dag eerder aan de asielzoekers zijn uitgedeeld
De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes die een dag eerder aan de asielzoekers zijn uitgedeeld © Tristan Braakman/RTV Noord
Honderden wachtende asielzoekers, vechtpartijen en tientallen bezorgde omwonenden. Het is dinsdagavond uitzonderlijk onrustig bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De N366 rondom het azc is uit voorzorg afgesloten voor regulier wegverkeer.
Er is voor honderden asielzoekers nog geen slaapplaats. Zij wachten voor de poort van het terrein, waar dinsdagavond meerdere vechtpartijen zijn uitgebroken. Het is één keer eerder voorgekomen dat zoveel mensen buiten moesten slapen.

Vechtpartij

Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat het om zo’n driehonderd asielzoekers. Verslaggevers van RTV Noord zagen hoe aan het begin van de avond een groep wachtenden met elkaar op de vuist gingen. De politie was op dat moment nog niet aanwezig.

Crowdfundingstenten worden verwijderd

Dinsdagavond rond 21.45 uur zijn de autoriteiten begonnen met het verwijderen van de tientallen tenten die een dag eerder waren uitgedeeld, omdat ze niet bijdragen aan een structurele oplossing en de situatie buiten de poort juist onveilig zouden maken. Groningse ondernemers deelden de blauwe tentjes maandagavond uit aan asielzoekers na een crowdfundingsactie.
De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes
De autoriteiten verwijderen de blauwe tentjes © Tristan Braakman/RTV Noord
Omwonenden meldden eerder dat de politie in groten getale paraat stond bij het politiebureau in het dorp. De beide afritten van de N366 zijn afgezet, het enige verkeer dat over de weg rijdt zijn politieauto’s en voertuigen van Rijkswaterstaat.
De tenten worden maandagavond uitgedeeld door Groningse ondernemers
De tenten worden maandagavond uitgedeeld door Groningse ondernemers © ANP

Crisisoverleg

De Veiligheidsregio, het COA en het ministerie voeren dinsdagavond crisisoverleg. Daar wordt ook besproken of de tentjes buiten de poorten mogen blijven staan. Het COA zou zo’n zestig extra slaapplaatsen kunnen regelen, maar ook dat is nog onduidelijk.
Na de aanvankelijke vechtpartijen is de situatie op moment van schrijven rustiger. Asielzoekers rijden met containers rond over het terrein om afval op te ruimen.

Extra personeel vreemdelingenpolitie

Dinsdag werd ook bekend dat de politie vanaf deze week extra personeel van de Vreemdelingenpolitie (AVIM) inzet bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. De organisatie wil samen met alle andere partijen ervoor zorgen dat alles weer verloopt zoals het moet horen en asielzoekers besluiten om niet meer voor de poort te slapen.
Dit bericht is geüpdatet met het nieuws dat de blauwe tentjes zijn verwijderd