Gemeente ontruimt tentenkamp voor poorten van azc Ter Apel: ‘Dit is niet uit te leggen’

Asielzoekers kijken toe hoe de autoriteiten de blauwe tentjes weghalen
Asielzoekers kijken toe hoe de autoriteiten de blauwe tentjes weghalen © Tristan Braakman/RTV Noord
Tientallen boa’s en politieagenten hebben dinsdagavond zo’n tweehonderd tenten weggehaald bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daarom sliepen er dinsdagavond opnieuw honderden asielzoekers in de buitenlucht.
De tenten werden maandag na een publieksactie uitgedeeld. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zijn ze onveilig. ‘We kunnen de brandveiligheid niet garanderen. Bovendien maken ze het toezicht op een toch al chaotische situatie ingewikkelder’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘We waarderen de publieksactie, maar dit is geen oplossing voor het probleem.’
Er sliepen daarom dinsdagavond naar schatting driehonderd asielzoekers in de buitenlucht, voor de poort van het aanmeldcentrum. Dat er zoveel mensen buiten slapen is één keer eerder voorgekomen. De afgelopen tijd slapen er regelmatig mensen buiten, soms tientallen, soms honderden.

Rustige ontruiming

De ontruiming van het tentenkamp verliep rustig, zagen verslaggevers van RTV Noord. Rond 21.30 uur werd de N366 en de parallelweg die toegang geeft tot het azc gesloten. ‘Tjonge, nu gaat het gebeuren hoor. Dit wordt nog wat’, zucht een man uit Ter Apel die een kijkje komt nemen. Tientallen omwonenden komen dinsdagavond poolshoogte nemen.
Daarna verzamelen zich steeds meer boa’s en politieagenten. Volgens buurtbewoners stonden die al eerder op de avond paraat bij het politiebureau in Ter Apel.
Even voor 22.00 uur liepen tientallen boa’s en agenten het tentenkamp op en begonnen met de ontruiming. ‘Het spijt me heel erg, maar we moeten ze meenemen. De tenten zijn onveilig, maar je kunt hier met je spullen blijven vannacht’, legt een agent in het Engels uit aan een asielzoeker.

N366 afgesloten

Her en der proberen mensen wanhopig een slaapplek veilig te stellen voor de avond. Een man vouwt het blauwe tentje onder zijn arm en verdwijnt in het donker richting het geluid van een huilend kind. Maar de politie en boa’s kammen het terrein uit en medewerkers van de gemeente nemen alle tenten mee. Een uur later zijn ze weg en maken gezinnen, jongens en mannen zich op voor de nacht. Rond 23.00 uur wordt ook de N366 weer vrijgegeven.
De crowdfundingstentjes worden in een vrachtwagen gegooid
De crowdfundingstentjes worden in een vrachtwagen gegooid © Tristan Braakman/RTV Noord
Frank Candel, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, staat met verbazing toe te kijken. ‘Dit is niet uit te leggen, dit is verschrikkelijk. Ik begrijp niet dat je tenten weghaalt en niet tegelijkertijd een bus neerzet om mensen naar een hotel te brengen. Er wordt tegen driehonderd mensen gezegd: de tent moet weg, maar je mag hier wel slapen. Maar waar dan?’