Aardappelcampagne van start: 'De droogte is reden tot zorg'

De aardappelopslag bij Avebe
De aardappelopslag bij Avebe © Ariënne Dozeman
Fabrieksaardappelen worden ze ook wel genoemd, de aardappelen die geteeld worden voor hun zetmeel en eiwit. Maandag kwamen de eerste vrachtwagens aan bij de aardappelmeelfabriek van Avebe in Gasselternijveen. En daarmee is de aardappelcampagne dit jaar begonnen.
Tot begin mei zal er wekelijks 33.000 ton aardappelen worden verwerkt in de fabriek in Gasselternijveen. Daarnaast heeft Avebe ook vestigingen in Ter Apelkanaal en Foxhol. De aardappelen komen van telers in Groningen, Drenthe en Friesland, maar ook uit de kop van Overijssel, Flevoland en een deel van Duitsland.

Droogte zorgelijk

Het is volgens Avebe-woordvoerder Joyce de Vries nog te vroeg om de aardappeloogst van dit jaar goed te kunnen beoordelen. Maar de droogte geeft wel reden tot zorg. ‘Tot juli was het weer voor de aardappel redelijk goed’, vertelt De Vries. ‘Maar afgelopen weken is het erg heet en droog geweest, dat heeft wel impact.’ Toch kunnen de komende weken nog veel goed maken, mits er regen valt.
Bekijk de video:
De aardappelcampagne is weer begonnen

Zetmeel in spijkerbroeken

Zodra een vrachtwagen het terrein op komt rijden, wordt de vracht eerst gewogen. Daarna wordt uit twee steekproeven het zetmeelgehalte bepaald. De aardappelen worden namelijk verwerkt tot aardappelzetmeel. Een product dat je in heel veel toepassingen terugvindt. Denk aan vleesvervangers, snoepgoed of snacks. Maar ook in tegellijm of diervoeding. Er zit zelfs aardappelzetmeel in spijkerbroeken, ter versteviging.
Sinds een paar jaar weet het bedrijf ook de eiwitten uit de aardappelen te halen en te gebruiken voor menselijke consumptie. Een ontwikkeling die volgens De Vries heel goed past bij de ‘wereldwijde plantaardige revolutie'.
Een vrachtwagen lost aardappelen bij Avebe
Een vrachtwagen lost aardappelen bij Avebe © Ariënne Dozeman

Stikstofcrisis

Ook op de rotonde vlak bij de fabriek hangt aan een verkeersbord de Nederlandse vlag ondersteboven. Avebe maakt zich zorgen over de stikstofcrisis en de impact die dit heeft op de boeren. Want hoewel het op dit moment vooral over de veeteelt gaat, brengt het wel veel onzekerheid met zich mee voor alle agrariërs en remt het de vrijheid in het ondernemen af.
De Vries stelt dat vooral in ‘een stevige lobby richting de overheid’ de rol van Avebe ligt. ‘We zien graag dat er gekeken wordt naar de boeren en het bedrijfsleven, want er kan heel veel. En dat er niet vanachter een bureautafel allerlei wetten en regels worden vastgelegd.’
Volgens De Vries is er heel veel mogelijk en wordt er door boeren ook al heel veel positiefs gedaan. En als het gaat om bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen, kan Avebe een rol spelen. Bijvoorbeeld door zich te richten op duurzame soorten.
Joyce de Vries legt uit hoe het zetmeelpercentage bepaald wordt
Joyce de Vries legt uit hoe het zetmeelpercentage bepaald wordt © Ariënne Dozeman

Grootverbruiker van gas

Avebe staat in de top-tweehonderd van grootverbruikers van Gronings gas, zo bleek in 2018 uit onderzoek van Follow the Money. Toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) wilde al dat deze bedrijven op korte termijn van het gas zouden afstappen.
De Vries geeft toe dat bedrijf nog altijd een grootverbruiker is van gas. Wel claimt Avebe op alle productielocaties druk bezig te zijn met duurzaamheid. ‘We hebben allerlei initiatieven genomen om te verduurzamen, zoals het elektrificeren van onze productieprocessen.’
Ook als het gaat om het telen van de aardappelen claimt Avebe haar voetafdruk te willen verkleinen.
Fabrieksaardappelen
Fabrieksaardappelen © Ariënne Dozeman

Bijzondere vibe

Al bestaat Avebe al meer dan honderd jaar, de start van de campagne blijft een bijzondere dag volgens De Vries. ‘Er hangt een bijzondere vibe hier. Iedereen is er mee bezig. We hebben hier maanden naar toegewerkt.'