Brand bij recyclingbedrijf Leek onder controle: 'Nablussen kan nog de hele middag duren' (update)

De schade is bij daglicht goed te zien
De schade is bij daglicht goed te zien © Jan Been/RTV Noord
De brand die in de nacht van dinsdag op woensdag uitbrak bij recyclingbedrijf Hummel aan het Mulderspark in Leek is onder controle. Om 12:30 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'.
De brandweer schaalde woensdagochtend al gauw op naar 'zeer grote brand' en GRIP 1. Dat betekent dat de omliggende panden zijn ontruimd. Het nablussen van het pand zal naar verwachting nog de hele middag gaan duren. Om alle brandhaarden goed en veilig te kunnen bereiken, is er een mobiele kraan ingezet.

Luide knallen te horen

Volgens getuigen waren er woensdagochtend luide knallen te horen. Wat de oorzaak van die knallen is, is nog niet duidelijk.
De brandweer is met groot materieel ter plaatse. Onder meer de korpsen van Leek, Roden, Marum, Zuidhorn, Peize en de stad Groningen zijn uitgerukt.
De brand is volledig uitslaand
De brand is volledig uitslaand © Persbureau Meter

Brandweer: houd ramen en deuren dicht

Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer adviseert om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Er is ook een NL-Alert uitgegaan, al was om 05.45 uur nog niet duidelijk of die overal was ontvangen. 'Desnoods gaat-ie er nog een keer uit', aldus brandweer-woordvoerder Edwin Oosterheerd.
Hoeveel loodsen er precies in brand staan is nog niet duidelijk. 'Het zijn wel gecompartimeerde loodsen, maar hoeveel er precies in brand staan is nog niet duidelijk', aldus de woordvoerder, die zegt dat er geen persoonlijke ongelukken zijn te betreuren.
Zeer grote brand bij recycler in Leek
Dit is zo jammer. Die jongens hebben een prachtig bedrijf hier
Een buurtbewoner
Een buurtbewoner werd wakker van de brand, vertelt hij verslaggever Martijn Klungel. 'Wij wonen hier vlak achter. Wij hoorden een knal, terwijl ook de stroom even uitviel in de wijk.'
De man heeft met de ondernemers te doen. 'De jongens hebben een prachtig bedrijf hier, ze zamelen onder meer oud papier in. Dit is zo jammer...'
De eerste melding van de brand kwam bij de brandweer binnen om 04.15 uur.

Diepswal afgesloten

De brandweer heeft in verband met het bestrijden van de brand de Diepswal in Leek afgesloten. 'Zevenhuizen is bereikbaar via de Carolieweg', aldus de brandweer.

Gecontroleerd uitbranden

Inmiddels is de brand onder controle. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden om de rookoverlast in de omgeving te beperken. Bij daglicht lijkt de schade aan het gebouw enorm.
Recyclingbedrijf in Leek in de as gelegd
Brand in Leek onder controle; 'het is een enorme krachtmeting geweest'

NL-Alert

Inmiddels hebben meerdere omwonenden van het bedrijf een NL-alert ontvangen. In het bericht worden omwonenden opgeroepen om zoveel mogelijk uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten. De brandweer laat weten dat het gebied dat de melding heeft ontvangen in de loop van de dag nog uitgebreid kan worden. 'Dat heeft te maken met de dwarrelwind. De wind draait continu heen en weer, net als de rook', aldus een woordvoerder.

Stroomstoring

Als gevolg van de brand is er een grote stroomstoring in Leek. Op de website van Enexis is er meer informatie te vinden over welke postcodes te maken hebben met deze stroomstoring.
Dit bericht is geüpdatet met de melding dat er een NL-alert is gestuurd naar omwonenden van het bedrijf en een update over de stroomstoring.