Al vier keer eerder brand bij Hummel in Leek: 'Zorgen over brandveiligheid'

De uitslaande brand in Leek
De uitslaande brand in Leek © Persbureau Meter
De brand die dinsdagnacht uitbrak bij recyclingbedrijf Hummel in Leek was niet de eerste brand bij dat bedrijf. In een tijdsbestek van minder dan vijftien jaar was dit al de vijfde grote brand.
In 2009 lieten twee grote branden al hun sporen na. Een in januari en de andere in juni van dat jaar. Ook in 2008 viel er al een loods ten prooi aan de vlammen. Het jaar daarvoor sloeg de bliksem in bij Hummel, waardoor eveneens brand ontstond in een loods.

Grote zorgen

Jurgen de Vries, woordvoerder van actiegroep FrisLeek, is niet verbaasd dat er nu opnieuw een brand was bij Hummel. ‘Wij maken ons al jaren zorgen over de brandveiligheid van het bedrijf. Dat is ook de reden waarom we jaren geleden onze actiegroep hebben opgericht. In 2009 was de laatste brand, dat is inmiddels ver terug in de tijd, maar onze zorgen zijn er nog steeds. Al jaren dringen we bij de gemeente (eerst Leek en nu Westerkwartier) aan op maatregelen en handhaving, maar dat gebeurt niet.’
Woensdagmiddag wordt er nog nageblust bij het door brand getroffen bedrijf
Woensdagmiddag wordt er nog nageblust bij het door brand getroffen bedrijf © Jan Been/RTV Noord

Brandveiligheid

De Vries vraagt zich af of er na deze brand nog een verzekeringsmaatschappij is die Hummel wil verzekeren. ‘Dat moet ook de gemeente Westerkwartier zich afvragen, want anders draait die voor de kosten op als het weer fout gaat.’
Loco-burgemeester Marjan Sijperda van de gemeente zegt daarover dat handhaving door de gemeente niet aan de orde is. 'Voor zover mij bekend heeft het bedrijf zijn vergunningen op orde. Bovendien is over de oorzaak van de brand nog niks te zeggen. De technische recherche onderzoekt dat.‘
De eigenaren van het recyclingbedrijf willen woensdag niet reageren.
Op de voorgrond de loods die gespaard is gebleven
Op de voorgrond de loods die gespaard is gebleven © Jan Been/RTV Noord

2007 en 2008

In 2007 sloeg er bliksem in bij een loods van het bedrijf, wat een grote brand tot gevolg had. In oktober 2008 woedde in diezelfde loods wederom een flinke brand. In de loods lag destijds 700 ton kunststof opgeslagen dat in vlammen opging.

2009

In januari 2009 ontstond er een grote brand in een loods waar plastic flessen werden samengeperst. Op het terrein van de recyclaar stond een grote dieseltank. De brandweer rukte daarom destijds met groot materieel uit. Zwarte rookpluimen waren vanaf de A7 te zien.
Een aantal maanden later was het weer raak: een groot vuur legde 90 kuub aan papierbalen en zes containers volledig in de as.
De brand bij recyclingbedrijf Hummel in juni 2009
De brand bij recyclingbedrijf Hummel in juni 2009 © Romke Notenbomer/112groningen