NS staakt volgende week woensdag in het Noorden

Een NS-trein
Een NS-trein © FPS/Jos Schuurman
Volgende week woensdag legt personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) het werk neer in regio noord. De staking volgt op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC.
Het gaat om zogenaamde estafettestakingen van 24 uur, die na regio noord zullen plaatsvinden in andere streken van het land.

Landelijke staking blijft een optie

In de regio waar de acties plaatsvinden zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht een woordvoerder van FNV. De estafettestakingen duren tot 31 augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een week later een landelijke staking.
'Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat', redeneert de vakbond.

Ultimatum verlopen

Vorige week liep een ultimatum af dat de bonden aan NS hadden gesteld. Een laatste handreiking van het openbaarvervoersbedrijf wezen ze af, omdat die niet genoeg in de buurt van hun eisen kwam.

NS is teleurgesteld

De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Een woordvoerder weet nog niet wat voor impact de acties hebben op reizigers. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.

Eisen van de vakbonden

Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.