'Slimme meiden' bekladden muurschildering 'ugly' Aletta Jacobs

Het woord ugly valt in verkeerde aarde
Het woord ugly valt in verkeerde aarde © Actiegroep Stsm
De immense muurschildering van voorbeeldvrouw Aletta Jacobs aan het Broerplein bij het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is beklad. Dat is gebeurd door de actiegroep Slappe Tijden Slimme Meiden.
De actievoerders vallen over een tekst op een T-shirt in de muurschildering. Die tekst luidt: 'Studying is for ugly girls'. Daaronder staat ook nog de tekst ‘Alle dames die voor emancipatie ijveren kunnen niet op uiterlijk schoon boogen en die zich tegen verklaaren kunnen wel op uiterlijk schoon boogen.’

Geen visitekaartje

Volgens de actievoerders ontgaat argeloze voorbijgangers en historisch geïnteresseerde academici wat de bedoeling is van deze teksten en de muurschildering. Ook zou het kunstwerk geen visitekaartje zijn voor buitenlandse studenten.
Aletta Jacobs kwam uit Sappemeer en was de eerste Nederlandse vrouw die toegelaten werd tot de hbs (1870) en die een studie aan de universiteit afrondde (1878).
Er wordt nagepraat aan het Broerplein na de onthulling van de muurschildering
Er wordt nagepraat aan het Broerplein na de onthulling van de muurschildering © Robert Pastoor/RTV Noord (archief)

Lelijke vrouwen

In die tijd stond er in een studentenweekblad een artikel waarin gezinspeeld werd op dat alleen lelijke vrouwen (lees Aletta Jacobs) zouden gaan studeren.
De teksten op de muurschildering refereren op ironische wijze aan het artikel en de mores van die tijd, waarin Aletta Jacobs haar eigen succesvolle pad volgde. De makers van het kunstwerk willen op deze manier de discussie opwerpen hoe het staat met de mores over de vrouw van deze tijd.

Clever girls

De actievoerders hadden liever teksten gezien als ‘studying is for clever girls - and not for beastly boys’. Al eerder leidden de teksten op de muurschildering tot discussie. De kunstenaars hebben kennelijk hun werk goed gedaan.