Batterijenmaker werkt aan plan voor gigafabriek in Noord-Nederland, Eemshaven kandidaat

De Brits-Koreaanse batterijenmaker Eurocell werkt aan een plan voor de bouw van een batterijfabriek in Noord-Nederland. Het bedrijf voert daarover vergevorderde gesprekken met de noordelijke overheden en de NOM.
Eurocell heeft dat kenbaar gemaakt in een verklaring vandaag. De provincie Groningen en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) bevestigen dat er met Eurocell wordt gesproken.
De bouw van de gigafabriek, zoals het bedrijf het zelf noemt, zou al in 2023 moeten beginnen. Groot-Brittannië en Spanje waren er ook voor in beeld, maar Nederland had de beste papieren.

Ruimte en stroom in de Eemshaven

Dat Eurocell naar de Eemshaven kijkt is gezien de omvang van de plannen waarschijnlijk. In de Eemshaven is er, met de ontwikkeling van onder meer de Oostpolder tot industriegebied, de ruimte voor en er is voldoende (groene) stroom beschikbaar.
Volgens plan gaat het om een startinvestering van achthonderd miljoen euro. Dat bedrag kan oplopen tot twee miljard wanneer de fabriek meegroeit met de markt voor batterijopslagcapaciteit. In 2025 zou de fabriek al veertig miljoen batterijen moeten maken. Dat zou honderden nieuwe banen kunnen opleveren.

Superbatterij

Eurocell zegt een geheel nieuw type batterij te gaan produceren. Deze in Zuid-Korea ontwikkelde accu zou zeker tien keer langer meegaan dan de huidige veelgebruikte lithium-ionbatterijen. De Eurocell-batterijen zouden ook veiliger zijn en beter bestand tegen lage en hoge temperaturen. Ze zijn vooral bedoeld voor de opslag van energie en minder voor gebruik in bijvoorbeeld auto’s.
De plannen zijn buitengewoon ambitieus
Dina Boonstra - NOM
Dat de NOM en de provincie bevestigen dat er gesprekken zijn is veelzeggend. In de regel zijn de overheden zeer terughoudend met publiciteit rond investeringen en pas bereid er iets over te zeggen wanneer er een aanzienlijke mate van zekerheid rond de plannen is.
Directeur Dina Boonstra van de NOM noemt de plannen ‘buitengewoon ambitieus’. ‘Dat het bedrijf naar buiten brengt dat er gesprekken zijn laat zien dat de plannen heel serieus zijn’, zegt Boonstra. ‘Maar er kan zomaar iets gebeuren waardoor het allemaal niet doorgaan. Het gaat om een hele grote operatie.’
Ook al houd Boonstra een ‘slagje om de arm’, de manier waarop Eurocell de gesprekken voert en hoe dit nu gecommuniceerd wordt, is volgens Boonstra ‘zeer professioneel en zorgvuldig. Dat maakt dat we er vertrouwen in hebben.’

Ook Emmen in beeld

Een definitieve keuze voor de bouw van de fabriek heeft Eurocell nog niet gemaakt. Er zijn maar een paar locaties in Noord-Nederland waar een dergelijk groot bedrijf gebouwd kan worden. Naast de Eemshaven is ook Emmen in beeld.
Omdat de batterijen vooral geschikt zijn voor de opslag van energie, en dus een rol kunnen vervullen in de energietransitie, zou de komst van de fabriek volgens Boonstra uitstekend aansluiten bij de groene-energieambities van Noord-Nederland.
Eurocell wordt geleid door CEO Recardo Bruins, die is opgegroeid in het Drentse Zwartemeer in een adoptiegezin. Bruins maakte naam als autocoureur en woont inmiddels een jaar of twaalf in Seoel.