Celstraffen tot zeven jaar in rechtszaak over speedsmokkel A7

Met de smokkel was veel geld gemoeid
Met de smokkel was veel geld gemoeid © Openbaar Ministerie Noord-Nederland
De rechtbank in Leeuwarden heeft straffen tot zeven jaar cel opgelegd aan de verdachten in de Vidarzaak. Die zaak draait om internationale drugshandel tussen Friesland en Scandinavië. Het netwerk werd uiteindelijk op de A7 bij Bad Nieuweschans opgerold.
Van de twintig verdachten die gisteren voor de rechter stonden, zijn er vijftien veroordeeld voor onder andere uitvoer van drugs, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Vijf anderen zijn vrijgesproken, meldt Omrop Fryslân.
De straffen die de rechter heeft opgelegd, variëren van zeven jaar celstraf tot veertig uren taakstraf. De zwaarste straffen werden uitgedeeld aan de hoofdverdachte uit het Friese Zurich en voor een man uit Leeuwarden.

Infiltrant

Om informatie boven water te krijgen, koos justitie ervoor om een criminele burgerinfiltrant in te zetten, een man met contacten in het criminele circuit. De rechtbank in Leeuwarden zegt nu dat de inzet van de criminele burgerinfiltrant rechtmatig was.

Onderschepping in Bad Nieuweschans

Op 2 maart 2020 onderschepte de politie op de A7 bij Bad Nieuwschans een transport van 86 pakketten speed richting Finland.