350 jaar na de échte strijd wordt Groningens Ontzet nagespeeld, met 100 figuranten

De Martinitoren vlagt de Nederlandse en Bommen Berend-vlag
De Martinitoren vlagt de Nederlandse en Bommen Berend-vlag © RTV Noord
Op 28 augustus is het precies 350 jaar geleden dat Groningens Ontzet plaatsvond. De verdediging van Groningen, onder leiding van Carl von Rabenhaupt, maakte een einde aan het beleg van de stad. Reden voor de Koninklijke Vereniging van Volksvermaken om die slag op zaterdag 27 augustus na te spelen.
Dat gebeurt een dag voor de 28ste omdat die dit jaar op een zondag valt. Vanwege het lustrum is er de hele week al veel extra aandacht voor 'Bommen Berend'.
Zo begint op maandag 22 augustus de traditionele kermis op de Vismarkt. Ook is er een uitgebreid terras op het Hoge der A, dat wel wat kleiner wordt dan de organisatie eerder hoopte. De ondernemer die het terras zou organiseren haakte op het laatste moment af, zegt Volksvermaken-voorzitter Harrie van Ham.

Strijd om Groningen wordt nagespeeld

Op 26 augustus slaan zo'n 100 're-enacters' op het Martinikerkhof hun kampementen op . Zij gaan een dag later de Strijd om Groningen naspelen. Dat moet één van de hoogtepunten worden van de viering van 350 jaar Groningens Ontzet, zegt Harrie van Ham.
Het naspelen is op 27 augustus van 14:30 tot 15:30 op de Praediniussingel en de Zuiderhaven. Voorafgaand aan 'De Strijd' marcheren de 100 figuranten van het Martinikerkhof naar de Praediniussingel. Na het naspelen marcheren ze via een andere route weer terug.
Iets eerder op de 27ste, om 11.00 uur, is er een historische optocht door Stad. Vanaf de Ossenmarkt lopen onder andere Carl von Rabenhaupt en Bommen Berend (Bernhard von Galen, de toenmalige Bischop van Münster) zelf naar het Stadhuis. 'We reiken de geschiedenis op een presenteerblaadje aan', zegt Van Ham. 'Want alle prominenten zijn aanwezig.'
Een bekend schilderij uit 1920 van Otto Eerelman laat onder meer de paardenkeuring zien tijdens het feest
Een bekend schilderij uit 1920 van Otto Eerelman laat onder meer de paardenkeuring zien tijdens het feest © Groninger Archieven

Paardenkeuring

Ook de paardenkeuring keert dit jaar terug. Die is vanwege het lustrum uitgebreider dan normaal. Er is onder andere dressuur te zien, en er worden shownummers opgevoerd. Omdat de drafbaan in het Stadspark is opgeheven vindt de keuring plaats op de Ossenmarkt.
In de ochtend is de reguliere paardenkeuring, in de middag is er een programma voor kinderen.
Zo is er een 'vliegend tapijt': een tweespan, met daarachter een kleed waar kinderen op kunnen zitten. 'Het kleed gaat niet echt vliegen', lacht Van Ham, 'maar we vinden het belangrijk om ons ook op kinderen te richten. De jeugd moet ook een beeld krijgen van Groningens Ontzet: dat is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Groningen. We hebben onder andere een stripboek gemaakt. En burgemeester Schuiling heeft opgeroepen om kinderen voortaan weer vrij te geven op 28 augustus, daar zijn we heel blij mee', zegt hij.
Er gebeurt heel veel op de puzzel van Frans Le Roux van Groningens Ontzet
Er gebeurt heel veel op de puzzel van Frans Le Roux van Groningens Ontzet © Lions Club Groote Griet/Ravensburger

Hollandse Hits op de Grote Markt

Naast het traditionele 28 augustus-concert van het NNO (dat dit jaar op de avond van 26 augustus wordt gehouden aan de Ossenmarkt) en allerlei dweilorkesten, is er de 27e een avond met Hollandse hits. De RadioNL Zomertoer strijkt neer op de Grote Markt.
Er zijn onder andere Nederlandse meezingers van de 3J's, Thomas Berge en Lucas en Gea te horen. De toegang is gratis.

Groots en Briljant vuurwerk

Het programma wordt op 27 augustus afgesloten met het traditionele 'Groots en Briljant vuurwerk' op de Zuiderhaven. De gemeente heeft daar een vergunning voor afgegeven: of het college met onder andere GroenLinks en de Partij voor de Dieren erin dat komende jaren nog een keer gaat doen is nog niet bekend.
Na het vuurwerk is het weekend van Groningens Ontzet nog niet voorbij. Op zondag de 28ste zijn er rondleidingen over de kampementen van de figuranten die de dag ervoor de Strijd om Groningen hebben nagespeeld. Verder is er die middag het Bommen Berend Theater Concert in de Oosterpoort. Ook komen op die dag de wandelaars van de Bommen Berend Loop vanuit Coevorden aan in Stad. Op 28 december is het ook 350 jaar geleden dat Coevorden werd bevrijd van de bisschop van Münster.
Het volledige programma van Groningens Ontzet 2022 is te vinden op de website van de organisatie.