Groningen maakt zich op voor eerste Pride: 'We beginnen typisch Gronings'

Een optocht door de stad, zoals bij Roze Zaterdag in 2011, ontbreekt dit keer
Een optocht door de stad, zoals bij Roze Zaterdag in 2011, ontbreekt dit keer © ANP
De Zwanestraat is dit weekend het kloppende hart van de eerste Pride Groningen. Vanaf vijf uur zaterdagmiddag is daar de Streetpride: een straatfeest met optredens van diverse LHBTIQ+-artiesten. Eerder die middag sporten in dezelfde Zwanestraat drag queens tegen elkaar.
Voor de eerste keer beleeft de stad Groningen een eigen Pride, nadat Groningen in 2011 een Roze Zaterdag vierde en er vorig jaar zomer nog een Queer Pride-demonstratie op de Grote Markt was.

Handtasgooien

Nu is alles een stap groter, en Groningser. De Stichting Pride Groningen presenteert op vrijdag en zaterdag een uitgebreid programma: foto-exposities, diverse karaoke- en afterparty's, een straatfeest en een sportmiddag voor drag queens. Daarbij gaat het trouwens niet om Olympische sporten, wel om handtasjesgooien, hoelahoepen en rennen op hoge hakken.
We vinden dat we onszelf eerst moeten bewijzen
Twiga van der Werf, organisator Pride Groningen

Geen boottocht of parade

Wat ontbreekt in het programma zijn een boottocht en een parade zoals we die kennen van Pride evenementen in andere grote steden.
'Een boottocht of een parade kost veel geld' zegt secretaris Twiga van der Werf van de Stichting Pride Groningen 'We beginnen typisch Gronings: namelijk bescheiden. Klein starten en kijken of het aanslaat. We vinden dat we onszelf eerst moeten bewijzen. Maar natuurlijk zou het ontzettend leuk zijn als we die onderdelen in een volgende editie wél kunnen organiseren.'

Activisme of een feestje?

'De Pride is een combinatie van een feestje en actievoeren. Het gaat erom dat LHBTIQ+’ers zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen in de stad', zegt Van der Werf.
'Zichtbaarheid is belangrijk. Het zou toch fantastisch zijn als bijvoorbeeld jonge mensen die nog twijfelen over hun genderidentiteit of seksuele geaardheid zich herkennen in deelnemers aan de Pride.' Wat ook meespeelt in het initiatief om een Pride te organiseren is de behoefte aan een ontmoetingsgelegenheid. Van der Werf: 'Veel homobars zoals de Golden Arm en El Rubio zijn gestopt. Daarom is de Pride een evenement waar enorm naar wordt uitgekeken door gay Groningen.'
Het volledige programma van de Pride Groningen is hier te vinden.