IMG in de fout: gedupeerden moeten stoppen met rechtszaak of geld terugbetalen

Een aardbevingsvlag hangt uit in Ten Post
Een aardbevingsvlag hangt uit in Ten Post © Mario Miskovic/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is de fout ingegaan met het uitkeren van vergoedingen voor immateriële schade. Het gaat om mensen die een rechtszaak hebben lopen tegen de NAM om smartengeld uitgekeerd te krijgen, maar tegelijk een aanvraag bij het schadeloket hadden lopen. Het IMG had die zaken niet mogen behandelen, maar heeft dat wel gedaan.
De informatie die nodig is voor het beoordelen of iemand een aanvraag mag doen, wordt geautomatiseerd ingelezen. Daar is volgens het IMG iets fout gegaan, waardoor in 347 zaken inhoudelijk een beslissing is genomen. Bij 180 aanvragers is ook al een schadevergoeding uitbetaald van in totaal 445.000 euro.

'Fout is hersteld'

Het IMG is in al die gevallen wettelijk niet bevoegd om inhoudelijk over een zaak. te beslissen, omdat de gedupeerden voor dezelfde schadevergoeding een procedure bij de rechter hebben lopen.
Iedereen die betrokken is wordt per brief geïnformeerd. De fout is volgens het IMG hersteld, waardoor nieuwe aanvragen niet langer verkeerd worden beoordeeld.

Mensen krijgen keuze

In de brief die mensen deze week krijgen worden ze voor een keuze gesteld. Ze kunnen de beslissing van het IMG accepteren en hun geld dus houden, maar dan moet wel de procedure tegen de NAM worden stopgezet. Als iemand ervoor kiest om door te procederen bij de rechter, dan moet de toegekende schadevergoeding aan het IMG worden terugbetaald.

Niet de eerste ict-fout

Het is niet voor het eerst dat er iets fout gaat met de ict-systemen bij het IMG. Zo werd er al voor tonnen overgemaakt naar verkeerde rekeningnummers en kregen meer dan 160 huishoudens ten onrechte een waardedalingsvergoeding uitgekeerd. De eerste fout werd hersteld, de laatste groep hoefde het geld toen niet terug te betalen.