Arriva laat na de zomervakantie in de spits weer meer treinen rijden

Een Arrivatrein op station Winschoten
Een Arrivatrein op station Winschoten © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Na de zomervakantie rijden er weer meer treinen in onze provincie. In de spits krijgen reizigers extra reismogelijkheden. De afgelopen tijd reden er veel minder treinen in onze provincie vanwege gebrek aan beschikbaar personeel.
Dat kwam onder andere door de gevolgen van de coronapandemie. Ook kregen sommige nieuwe machinisten hun vergunning pas laat binnen, waardoor zij het spoor nog niet op konden. Volgens machinistenvakbond VVMC speelt ook een andere reden mee: die stelt dat personeel vanwege betere arbeidsvoorwaarden overstapt van Arriva naar NS.

Sneltrein naar Winschoten rijdt weer

Vanaf 29 augustus gaat de sneltrein naar Winschoten weer rijden in de ochtend- en middagspits. Die staat sinds eind 2020 in de dienstregeling maar werd daar de afgelopen maanden uitgehaald vanwege het tijdelijke personeelstekort.
Vanwege het verwachte aantal reizigers zetten we in de spits weer meer treinen in
Arriva-woordvoerder Nikkie Smit
In de ochtendspits rijdt er ook weer een extra stoptrein tussen Warffum en Groningen. Die is nodig vanwege het hoge aantal scholieren en studenten dat na de zomervakantie weer van het openbaar vervoer gebruik maakt.

In het weekend nog altijd minder treinen

‘s Weekends schrapt Arriva ook na de zomervakantie treinen. Zo rijdt er op zaterdag ieder uur één trein in plaats van twee treinen tussen Groningen en Delfzijl en tussen Groningen en Veendam. Op zaterdag vervalt ieder uur ook één van de twee sneltreinen naar Leeuwarden.
‘Vanwege het verwachte aantal reizigers zetten we in de spits weer meer treinen in’, zegt Arriva-woordvoerder Nikkie Smit. ‘Dat kan omdat er meer machinisten inzetbaar zijn als hun zomervakanties aflopen. Ook hebben alle nieuwe machinisten hun vergunning inmiddels binnen.’

Ziekteverzuim nog hoog

Smit geeft wel een waarschuwing vooraf: ‘Het ziekteverzuim is nog altijd hoog’, zegt ze. ‘Vandaar dat er gedurende de dag nog wel ritten zullen uitvallen. Dat gebeurt alleen niet meer in de spits’, besluit ze.